Иконографски събор Царево – 2009



От 14 до 18 август тази година в Царево се проведе иконографски събор. Той беше естествено продължение на Фестивала на иконата (1992-1993) и Дните на иконописта (2006-2008). От 1993 г. Фестивалът на иконата трябваше да се провежда от Православния богословски факултет към Великотърновския университет.

През 2006 г. да възкреси фестивала се зае г-жа Донка Ангелова – издател на списание Алтера, като беше избрано названието "Дни на иконописта". Център на събитието стана гр. Несебър, но по-късно, когато София "приюти" Дните на иконописта, стана ясно, че дните на тази инициатива са преброени. Превес взеха чисто светски произведения, художници и претенции, които бързо размиха основната идея и първоначалния замисъл. В същото време, от катедра "Иконография" към Богословския факултет в Търново най-сетне се събудиха и решиха да направят нещо много подобно – Биеналето на иконописта, за съжаление също проблемно начинание, тъй като там иконата бе представена като предмет на състезание; бяха раздавани и награди на принципа "магаре чеше магарето". Иконата беше превърната от средство за потушаване на страсти в средство за създаване на такива. Всички тези събития и процеси са предистория на идеята за иконографския събор.

След 9 април тази година пък бе измислена и нова "иконографска ерес" – влезе в сила Законът за културното наследство, известен като Закона "Чилова". Това катализира допълнително процесите по възстановяване на фестивала в първоначалния му вид, както и създаването на иконографска общност, която да бъде от полза на Църквата. Целите и задачите, възникнали в следствие на тези обстоятелства наложи замисления като иконографски пленер "Царево 2009" да прерасне в Иконографски събор. Беше учредено и Българско иконографско сдружение.

Храмът Св. Успение в Царево

В деня на пристигане на участниците, 14 август, в навечерието на храмовия празник Успение на св. Богородица, след като беше подредена експозицията в наоса на храма в Царево, всички взехме участие в литийното шествие с храмовата икона на Божията майка. Участниите в събора носеха собственоръчно изписани икони с нейния образ. На празника 15 август участвахме в празничното богослужение, след което се проведе беседата за учредяване на иконографското сдружение. Вечерта изслушахме и първата лекция – на Георги Тодоров, на тема "Светлината в иконата", която стана и тема на събора.

Литийно шествие на участниците в събора

На следващия ден, 16 август, чествахме своя иконографски празник – Пренасяне на неръкотворния образ на Господ Иисус Христос от Едеса в Йерусалим. Преди и след обяд иконографите имаха теоретични и практически занимания по различните методи за полагане на златото, символизиращо в иконата светлината на Царството Божие, показано ни чрез Таворската светлина на Преображение. Вечерта беше изслушан и втория лектор, доц. Димитър Киров, декан на Православния богословски факултет във Велико Търново. Последва и иконографска венчавка – нашите колеги Борислава и Георги Кацарови сключиха църковен брак.

На 17 август, докато се изготвяха учредителните документи на новото сдружение, отново се върнахме на някои пропуснати моменти от практическите занимания по полиране на златото – древните техники "гранаре" и "гратаре", както и възстановка на техниката по направа на т. нар. Синайски нимбове. По-късно в храма о. Стоян Кралев прочете молитва за мир и успех на сдружението и учредителите подписаха документите. За председател с тригодишен мандат бе избран о. Стоян Кралев. Решено беше мястото и времето на бъдещите иконографски събори да останат същите.

Вечерта изслушахме последния лектор в нашата програма – Мариян Стоядинов – и определихме темата за следващия събор догодина: "Успение на Пресвета Богородица" – скромен жест на благодарност към храма, който ни приюти в Царево. След това фестивалът бе закрит.

Всички участници ползваха базата на сдружение Духовно огледало в с. Бродилово, като нощувките бяха осигурени с любезното съдействие на фондация Покров Богородичен. Лекторските хонорари бяха осигурени от анонимни частни дарители. На всички тях оставаме благодарни и задължени.

Надяваме се догодина да успеем да организираме и детски иконографски пленер. Иска ни се да вярваме, че един ден ще доживеем да видим и всеправославен иконографски събор, който да предложи гостоприемство на иконографи от всички православни страни.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. йордан каза:

    много се радвам че най- после тази инициатива намери верния път.Подкрепям с две ръце и дай Боже този път да няма лутане.