Интервю с Вселенския патриарх Вартоломей относно посещението на папата


Източник: Zenit

Посещението на папа Бенедикт ХVІ във Вселенската патриаршия в Истанбул “е от неоценимо значение в процеса на помирението”, каза Вселенският патриарх Вартоломей.

В това интервю за италианския вестник “Авенире” патриархът разкри, че е направил едно неочаквано икуменическо предложение на папата.

Въпрос: Какво бихте ни казали за това посещение?

Вартоломей І: Преди всичко трябва да кажа, че аз искрено благодаря на Негово светейшество за посещението му при нас на празника на св. Андрей. Това е една наистина много значима стъпка напред в нашите отношения, предприета при това в рамките на пътуване, което, като цяло, беше един принос за междурелигиозния диалог, което считам за наистина важно.

Въпрос: Вие и папата на няколко пъти се срещнахте лице в лице, далеч от камери и журналисти. Какво си казахте?

Вартоломей І: Негово светейшество засвидетелства своята благосклонност към Патриаршията и нейните проблеми – по тази причина ние сме му искрено благодарни.

Това беше една възможност да се опознаем един друг по-добре, включително и придружаващите го кардинали, с които мисля, че установихме добро приятелство, а това също ми се струва много важно.

Наистина можем да кажем, че този четвъртък ние преживяхме един исторически ден в много аспекти. Исторически за икуменическия диалог и, както видяхме следобед, исторически за отношенията между култури и религии. А очевидно, поради всичко това, исторически също и за нашата страна.

Въпрос: Обръщенията и общата декларация, която подписахте, са “възвишени” и компромисни. Говорихте ли също и за бъдещето?

Вартоломей І: В тази връзка мога да кажа, че разговарях с Негово светейшество за нещо – нещо, което бихме могли да направим. Аз му представих едно предложение, за което сега не мога да говоря, тъй като очакваме официален отговор, но мога да кажа, че Негово светейшество прояви голям интерес и го прие благосклонно.

Надяваме се, че това би могло да бъде започнато, тъй като е насочено към онзи икуменически напредък, който, както заявихме и написахме в декларацията, и двамата сме твърдо решени да следваме.

Въпрос: Защо сте толкова твърдо решени?

Вартоломей І: Единството е скъпоценна, но в същото време трудна отговорност, която трябва да се поеме, ако не се споделя между братя. Историята на последното хилядолетие е болезнена “памет” за тази реалност.

Ние сме дълбоко убедени, че посещението на папа Бенедикт ХVІ е от неоценимо значение в процеса на помирението, тъй като освен това то се случи в такова трудно време и при много деликатни обстоятелства.

Без съмнение с Божията помощ на нас ни се предлага възможността да направим една полезна стъпка напред в процеса на помирението в нашите църкви. И може би, с Божията помощ, на нас ще ни бъде дадена възможността да преодолеем някои от бариерите на неразбиране сред вярващите от различни религии, по-специално между християни и мюсюлмани.

Въпрос: По-горе Вие също така споменахте значимостта на всичко това за Турция. Защо?

Вартоломей І: Намирайки се на кръстопътя между Европа и Азия, този град и тази църква са наистина в една уникалната позиция да съдействат за една среща между съвременните цивилизации. В определен смисъл Истанбул е идеалното място за един постоянен център на диалог между различните изповедания и култури.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...