Истината за църквата ни не бива да се скрива



Източник: Монт-прес

Видинският митрополит Дометиан пред вестник “Монт-прес”

Ваше Високопреосвещенство, вие извършихте освещаване на основно ремонтираните храмове “Свети свети Кирил и Методий” и “Свети Димитър” в Монтана. Според вас какво дело са сторили ктиторите – тези родолюбиви българи?

Всеки свещенослужител, клирик и архиерей на Българската православна църква би казал, че храмостроителството по нашите земи още от християнизирането на славянобългарския род е било дело благородно, богоугодно. Както на държавниците в свое време, така и на обикновения народ, който е давал своята щедра лепта за изграждане на църкви и манастири. С тях се е гордеело всяко село, всеки град от девети век и досега. Най-много храмостроителство е имало по време на Възраждането, защото нашият народ е христолюбив и умъдрен със своята вяра. Чувствайки тази своя вяра, която възпитава в храмовете си. А това създава една особена духовна култура у народа, за да може да съхрани третата цивилизация в света – славянската. Когато говорим за обновените два храма в Монтана, аз с възхищение бих казал, че това е едно изключително родолюбиво, боголюбиво и православно християнско дело. Защото те както вътре са грейнали и светнали със своята красота и хармония, така и външността е безукорна. Така че се получава един чудесен ансамбъл.

Това дело става във времето на предстоящия шести църковно-народен събор. Като председател на комисията по организацията и подготовката на събора отчитате ли акцентите в това събитие в живота на църквата ни?

Всеки църковно-народен събор се провежда по устав на четири години. Ние сме в третия събор след демократичните преобразования в България. Това ще рече, че той ще реши важни проблеми в живота на църквата: устава на Българската православна църква, административни въпроси, вписване на новите епархии – Плевенска и Доростолска. Утвърждаване уставите на епархиите в Америка, Канада и Австралия, и в Средна и Западна Европа. На събора Светият Синод ще даде отчет пред представителите на петнадесетте епархии за финансовото, просветното и организационното състояние на БПЦ, взаимодействието на църквата с НАТО и Европейския съюз. Ще решим въвеждането на свещеници-капелани в Българската армия, болниците и училищата. Ние пледираме за задължително, а не свободно избираем предмет православно вероучение. Както и много наболели други проблеми, за които народът трябва да си каже думата, за да се помогне на управлението на църквата от Светия Синод и нейния предстоятел – българския патриарх. И ще се радваме съборът да се състои колкото се може по-скоро, за да завърши с голяма архиерейска служба в храм “Свети Александър Невски”. Освен това съборът трябва да набележи и задачите ни до 2009 година.

Смятате ли, че на събора ще бъде казана истината за състоянието на Българската православна църква?

Аз мисля, че никой не бива да скрива каквото и да било. И да се крие от народа истината, защото всичко е видно, всичко се знае. За негативните неща трябва да дадем отчет и да искаме извинение, че не сме изпълнили онова, което не успяхме. Ще трябва да кажем цялата истина за Православната ни църква. Друг избор в днешно време не бива и не трябва да съществува.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...