Монитор: Владици спорят за хотела в Бачковския манастир


Източник: в. Монитор, бр. 2622

Използвайки разногласията на митрополитите в Светия синод, игуменът на Бачковския манастир дядо Борис е решил да даде първо за хотел на частна фирма част от обителта и впоследствие да чака разрешението на синодалните старци. За скандалния факт първи съобщи "Монитор" вчера.

Бачковската света обител е един от четирите ставропигални манастира в България и по тази причина той е на пряко подчинение на Светия синод.

"Ако това е истина и южното крило е дадено на частна фирма, за да го превърне в хотел, то тогава игуменът архимандрит Борис, е направил нещо абсолютно нередно. Ние такъв план за манастира не сме одобрявали, даже изобщо не сме разглеждали подобно нещо. Още повече, че бяхме се събрали на лятна сесия", заяви пред "Монитор" ловчанският владика Гавриил.

"Защо, когато цялото крило на манастира не се ползва, някой да не го вземе? Така хем ще се стопанисва, хем ще носи приходи, ако разбира се сградата се ползва с благоприлична цел", заяви пред "Монитор" Русенският митрополит Неофит. Владиката обаче подчерта, че без благословия на Светия синод нищо в обителта не може да се дава под наем. "Аз не зная през заседание на синода да е минавала такава преписка", заяви категорично дядо Неофит, който е и говорител на Светия синод. Потърсен за коментар архимандрит Борис, игумен на манастира, когато разбра по какъв въпрос го търси "Монитор", прекъсна връзката и веднага изключи мобилния си телефон. (със съкращения)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...