Седем: Светият синод дири следите на 500 000 евро



Източник: в-к Седем

Старателно прикриван скандал разтърсва Светия синод. “Седем” научи от информирани източници, че вътрешна проверка трябва да удостовери съдбата на 500 000 евро. В аферата се спрягат имената на  владиката Кирил и на началника на “Църковни имоти” при синода Секулов.

Идва Великден, а българските православни християни ще посрещнат този най-светъл християнски празник с натежалия от възмущение въпрос – какво става с БПЦ?

След злощастното заболяване на българския патриарх Максим църковният живот се върти около една точка. Макар и възрастен и болен, Негово светейшество е жив, но по всичко личи, че БПЦ е вече обезглавена. И то управителното й тяло – Светия синод. През последните месеци владиците от Светия синод подеха нечувана война помежду си, в която се прилага принципът: ”Целта оправдава средствата”. А целта е известна – кой от митрополитите ще излезе с най-силно финансово и политическо лоби, за да стане безапелационният претендент за бъдещ патриарх. Засега във войната за бялото було има паритет на силите. Но този, от когото всички се плашат, е Варненският Кирил. С невиждана наглост този владика узурпира мястото на управляващ Светия синод след заболяването на Максим, като се провъзгласи за негов заместник и изгони по-старшите си събратя  – Сливенския Йоаникий и Пловдивския Арсений – от т. нар. малък състав на синода. Оттогава църковните среди пропищяха от неговите изяви и нескончаеми гафове.

В момента Кирил безогледно флиртува с всички обществено-политически кръгове, които могат да му бъдат от полза. От една страна, демонстрира горещи чувства към Руската патриаршия и близко приятелство със завеждащия външните отношения на Руската православна църква митрополит Кирил Калининградски. От друга – има бизнесинтереси в Гърция и Западна Европа. За да скрие, че е под силно руско влияние, се представя и за радетел на икуменизма, след като с Видинския Дометиан присъства през февруари на асамблеята на Световния съвет на църквите (ССЦ). А преди дни е изпратил предложение до патриарх Максим БПЦ да приеме поканата за възстановяване на членството си в ССЦ. След като неотдавна изказа в публичното пространство думи против етническите групи в България и притворно се обяви срещу гей-обществото, Кирил се заигра и с “Атака”. Говори се , че във Варна за “Атака” работят  много свещеници, които искат да се харесат на Кирил. Говори се още, че именно Кирил е подшушнал на Волен Сидеров да поиска среща със Светия синод и да се обяви за защитник на интересите на Църквата.

Само че от какво трябва  да бъде защитавана Българската православна църква? С имотите и финансовите си постъпления, грубо изчислени на няколко милиарда евро, БПЦ е мощен финансов феодал. Това, че българското свещеничество е малко на брой и мизерува,  е въпрос на неправилна вътрешноцърковна политика. А не на нещо друго. Така че от защита май по-скоро се нуждае някой друг –  самият Варненски митрополит. Запознати с потайностите на Светия синод твърдят, че по негово устно нареждане здравословното състояние на българския патриарх се държи в тайна и че той подстрекава владиците да отлагат решението за свикването на Църковно-народен събор. Една от причините за това са опасенията, че на бял свят могат да изскочат далавери, които са от компетенцията на съда и прокуратурата. Сред тях е и най-скорошната, за която вече е назначена проверка – измама за 500  хил. евро, които Кирил и началникът на "Църковни имоти” при Св. синод  са си присвоили чрез наемни отношения с банка “Биохим” на пл. “Св.Неделя” в София за имот на БПЦ.

Но има и други претенденти за патриаршеския стол. Сред тях са Видинският Дометиан и Русенският Неофит, за когото се твърди, че е предпочитаната кандидатура на президента. Колкото и да се опитват да демонстрират европейска ориентация, тези владици си остават проруски възпитаници. Това важи дори за управляващия Американо-канадската епархия митрополит Йосиф…

Дали на БПЦ  предстоят тежки или светли дни зависи и от обикновените православни християни, в чието решително мнение трябва да се вслушат синодалните старци. И да помнят, че след светлия празник Великден за българските християни и БПЦ може да дойде и Видовден.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...