Горноводенски манастир “Св. св. Кирик и Юлита”



Местоположение: Разположен в дела Чернатица на Западните Родопи, на около 2 км. Югозападно от Асеновград и на километър южно от кв. Горни Воден на Асеновград.

Статут: Действащ, без монаси

Архитектурни и културни-исторически ценности: Комплекс от храм и жилищни сгради, обградили от всички страни просторния двор. Храмът “Св. Петка” е трикорабен, с две конхи, еднокуполен и с притвор, построен е през 1850 г. Стенописите са дело на Алекси Атанасов. Запазен е целият иконостас, както и икони, рисувани от Захари Зограф. Зад апсидата се намира манастирският кладенец. На около 500 м. Югоизточно се намира манастирското аязмо с параклис “Св. св. Кирик и Юлита” със запазени фрагменти от стенописи.

Диоцез: Пловдивска митрополия

Телефон на манастира: факс: 0331 / (6) 2 90 07

Управител: Недялко Пеев

Телефон на управителя: 0331 / (6) 2 73 22; 0331 / (6) 2 47 22; 0331 / (6) 2 79 19

Кратка история: Манастира съществува вероятно още от средните векове, многократно е бил разрушаван и опожаряван, както предполагат, и при известното помохамеданчване на чепинските българи в 1657 г. В сегашния си вид той се оформя при възобновяването му през 1835 г. Според историческите сведения на това място е имало два манастира, откъдето идва смесването на култовете.

Издания за манастира: N / A

Посетен от: Гергана Станчева, студентска екскурзия през есентта на 2000 г.

Достъпност: Асфалтов път до самия манастир, има някои стръмни и остри завои.

База / условия: База на архитектите, има хубави стаи, ресторант

Описание на посещението: Пристигнахме по залез слънце, но всички ние с нетърпение очаквахме срещата с прекрасните стенописи от Комниново време в костницата на Бачковския манастир, та струва ми се, недоотценихме прекрасната Възрожденска живопис. Посещението ни беше с конкретната цел да видим църквата, но нямаше как да ни убегне прекрасно подредения двор с цветя, подържаните обновени сгради и чистотата. За съжаление това е манастир без монаси, подържан за да бъде обект за печалба.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...