Въздушно-десантно мисионерство




Християни, мюсюлмани, юдеи и будисти искат представителство в руската армия

Източник: Время Новостей

Представителите на четирите традиционни конфесии в Русия – православието, исляма, юдаизма и будизма – намериха общ език въпреки различията в своето вероучение. Участниците на завършилите в понеделник в Новгородска област Пети общоруски учебно-методически сборове на военното духовенство подкрепиха единодушно идеята за въвеждане на капеланската институция в руските Въоръжени сили. И понеже в руската армия освен 83% православни християни има и 8% мюсюлмани, 9% юдеи, будисти и привърженици на други религии, за духовното здраве на паството с пагони трябва да се грижат не само православните отци, но и ходжи, равини и лами.

Обстановката, в която се събраха духовниците, действаше дисциплиниращо – сборовете се провеждаха във военния гарнизон Солци, Новгородска област. Общо в конференцията участваха повече от 150 свещеници на Руската православна църква, представители на духовните управления на руските мюсюлмани, Федерацията на еврейските общини на Русия (ФЕОР) и Будистката традиционна сангха на Русия. Армейската страна бе представлена от командира на 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия генерал-майор Александър Колпаченко, който прочете доклад пред духовниците. Генералът съобщи, че техническата страна на духовните грижи за десантчиците не стои на едно място. "Имаме си два аеромобилни полеви храма, които при необходимост могат да бъдат установени на базата на палатката УСТ-57 за два часа. Имаме опит на десантиране на храм върху платформата П-7 по време на съвместните руско-китайски учения – каза той. – Полевите храмове на Въздушно-десантните войски са работили в Чечения, Босна, Косово".

Както съобщава Newsru.com, ислямската община вече копира челния опит на Руската православна църква. Заместник-ръководителят на Духовното управление на мюсюлманите на Татарстан Валиулах Якупов заяви, че в казанското мюфтийство вече има отдел за взаимодействие със силовите структури, оглавяван от имам Тимур Ибрагимов, бивш полковник на ВВС. А представителят на ФЕОР равин Аарон Гуревич отбеляза, че опитът, натрупан от Православната църква, "е изключително ценен за всички нас".

"Присъствието на Церквата в армията, сътрудничеството на хората в расо и хората с пагони са вече неотстранима част от нашия живот", резюмира представителят на Московската патриаршия протойерей Всеволод Чаплин. Според отец Всеволод топката сега е в полето на държавните мъже – институцията на военните свещеници трябва да получи "правна и практическа основа". Независимо от липсата й Църквата продължава да посреща нуждите на армейците. Така, по време на сборовете Лев, архиепископ Новгородски и Староруски, предаде на летците ковчеже с фрагменти на мощите на новгородските светци за московския храм "Св. Пророк Илия", който действа при щаба на ВВС.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...