Свещеният огън от Йерусалим



Източник:
Edicom

Швейцарската телеграфна агенция (ATS) е разпространила в медиите информация за явяването на свещения огън на Гроба Господен в Йерусалим. Хиляди вярващи от Православната църква от целия свят са присъствали на древната церемония на Свещения огън по повод православната Пасха.

Според древна традиция, по време на литията, тръгнала от църквата на Светия Гроб, е била носена свещ, запалена от свещения огън, до Витлеем, където е роден Иисус Христос. Патриарх Теофил ІІІ, по древния обичай, е запалил тази свещ от огъня.

По-голяма част от вярващите са били руснаци, гърци, арменци и румънци. Старият град в источната част на Йерусалим, анексиран от Израел, къде се намира църквата, по случай събитието е бил затворен за движение на автомобили и са били поставени множество преграждения.

Пламък от свещения огън, който символизира Възкресението Христово, вечността, мира и обновлението, е бил изпратен и в Гърция, за да бъде раздаден във всички храмове в страната.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...