Архиепископ Христодул ще посети Ватикана



Източник: Kathimerini

Предстоятелят на Еладската православна църква архиепископ Христодул е организирал историческа среща с папа Бенедикт ХVІ, която ще се проведе във Ватикана следващия месец, съобщиха вчера официални лица от Еладската църква.

Архиепископ Христодул ще бъде първият водач на Еладската църква, посетил Ватикана, когато пристигне в Рим на 14 декември.

„Светият Синод изрази своята радост по повод посещението, чиито плодове ще бъдат положителни”, се казва в изявлението.

Архиепископ Христодул беше приел да се срещне с покойния папа Йоан Павел ІІ преди три години, но пътуването беше отменено в последния момент, след като висши клирици изказаха възражения към срещата. Папа Йоан Павел ІІ посети Гърция през 2001 г., с което предизвика гнева на някои православни християни, които считат папата за нещо зло.

Очаква се по време на посещението папата да поднесе в дар на архиепископ Христодул част от веригите на св. ап. Петър, една изключително ценна християнска реликва.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...