Архимандрит Атала осъди разпалването на омраза против палестинци и араби в Йерусалим


imemc.org

Архимандрит Атала Хана от Йерусалимската патриаршия заяви във вторник, че е дълбоко обезпокоен от расистките изявления, направени от израелски официални лица, срещу палестинците в Йерусалим и арабските жители на Израел.

Той каза, че тези изявления съдържат сляпа омраза и несправедливост към арабите и палестинците, които са местните жители на областта.

Хана добави, че изявленията, настройващи против палестинците в Йерусалим, направени наскоро от няколко израелски водачи, повдигат опасения, че е възможно Израел да извърши масови изселвания на палестинци от Йерусалим в нарушение на международното право.

Изявленията на архимандрит Атала бяха направени по време на среща с австрийски комитети по човешките права.

“Има няколко израелски официални лица, които говорят за изселване на палестинците от Йерусалим, като че ли те са гости и се намират в Йерусалим поради “израелското гостоприемство”, каза Атала. “Палестинците в Йерусалим не са гости, те имат дълбоки национални, исторически, религиозни и културни корени в тази земя, но Израел узаконява разпалването на омраза против арабите и палестинците, което е един много опасен прецедент.”

Той предупреди също, че извършващите се разкопки в Йерусалим застрашават исторически свети места и древни сгради, като добави, че арабите, мюсюлмани и християни, трябва да се противопоставят на това оскверняване.

Архимандрит Атала добави, че въпреки намалелия брой на палестинците-християни в Светите земи те си остават част от палестинския народ и неговата кауза и че Йерусалим е в сърцето на всеки палестинец-християнин.

“Мюсюлманите и християните в тази земя са братя”, подчерта Хана. “Ние сме обединени от нашата арабска народност и от нашата палестинска идентичност в тази земя.”

Той призова международните организации по човешките права по цялото земно кълбо да помогнат на палестинския народ да получи своята независимост и освобождение и призова за право на завръщане на всички палестински бежанци, както и за освобождаване на задържаните по политически причини от израелските затвори.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...