Атонска делегация подари на Грузинската Православна църква копие на иконата „Достойно ест“



Източник: newsgeorgia

Делегация на Свещения Кинотис на Света Гора е в Тбилиси по случай празника на свети Давид Гереджийски, които се отбелязва на 24 май. Атонските отци са донесли със себе си в Грузия копие на чудотворната икона „Достойно ест”. За това съобщава секретарят на Грузинския Патриарх Илия II, отец Михаил. Иконата е поставена в катедралния храм „Света Троица” в Тбилиси.

Днес тази голяма светиня на Света гора се намира в главния храм на Карея – светогорската столица. Някога иконата „Достойно ест” е била в българската килия в местността Пение, близо до Карея. Историята на тази икона е свързана с песнопението "Достойно ест".

До IX век християните – монаси и миряни, славели Богородица с песнопението, написано от свети Козма Маюмски през VI век: "Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, без изтления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу тя величаем", в превод: „ По-почитана от Херувимите и несравнено по-славна от Серафимите, нетленно родила Бог Слово, Теб, истинска Богородице, величаем”.

Историята разказва, че чудесното събитие станало през 982 година в килията, където се подвизавали опитен монах и послушник. Късно през нощта, старецът тръгнал към манастира на всенощно бдение, а послушникът останал да се моли в килията. Не след дълго на вратата се почукало. Младият човек отворил. Влязъл непознат монах, на когото послушникът се поклонил ниско и му предложил вода. С непознатия монах те запели молитви и псалми и когато стигнали до молитвеното песнопение "Честнейшую херувим…" тайнственият гост казал, че там, откъдето идва, пеят тази песен по друг начин. Преди да се изпее фразата на "Честнейшую…" се добавяли думите "Достойно ест, яко воистину блажити тя, Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную, и Матер Бога нашего". Когато монахът запял тези прекрасни слова, иконата на Пресвета Богородица, която била в килията, засияла с необикновена светлина, а послушникът усетил особена радост и заплакал от умиление. Помолил госта си да запише словата на песнопението, но в килията нямало хартия и перо… Тогава непознатият написал с пръст върху каменната плоча думите на хвалебната песен за Божията Майка и помолил тези думи да станат достояние на всички християни. След това гостът, нарекъл себе си смиреният Гавриил, станал невидим, а иконата още дълго излъчвала необикновено сияние. От този момент иконата започнала да се нарича „Достойно ест” и станала известна с многобройните си изцеления и чудеса.. От тогава 982 година, Ангелската възхвала за Света Богородица се пее на всяка Божествена Света литургия от християните по целия свят.
Иконата „Достойно ест” е един от символите на Света гора. Нейният празник се отбелязва на втория ден на Великден и в деня на чудното явяване на свети архангел Гавриил – 11 юни. Копие на иконата „Достойно ест” беше донесено и в България през 2004 година с благословението на Българския Патриарх Максим. Това копие се намира в църквата „Св. Николай”, в гр. Бухово, където всеки петък се отслужва акатист в чест на чудотворната икона от българския скит „Достойно ест”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...