Афганистан съди свой гражданин заради покръстването му




Източник:
Le Nouvel Observateur

В Кабул се води съдебно дело срещу местен жител, застрашен от най-строгото наказание за това, че е приел християнството, което представлява престъпление спрямо ислямския закон. Това е съобщил в неделя източник от съдебните среди на афганистанската столица.

Според съдията Ансарулла Маулавезада, запитан от Асошиейтед прес, Абдул Рахман е бил задържан миналата седмица, след като е бил издаден от собственото си семейство.

Подсъдимият, на възраст 41 години, е бил обвинен в отхвърляне на исляма и на делото е даден ход миналия четвъртък в Кабул. По време на изслушването мъжът е признал, че е приел християнството преди 16 години, когато е бил на 25 години и е работел в афганистански бежански лагер в Пакистан.

Афганистанската конституция се основава на Шериата – ислямския закон, по силата на който всеки мюсюлманин, отхвърлящ своята религия, трябва да бъде осъден на смърт.

„Ние не сме срещу определена религия. Но в Афганистан този вид действия противоречат на закона” – е пояснил съдията. „Става въпрос за нападка срещу исляма (…) и затова прокурорът е изискал смъртно наказание”.

Според прокурора Абдул Уази, процесът е първи по рода си в Афганистан. Той е добавил, че е предложил да се снемат повдигнатите обвинения срещу подсъдимия, ако се върне обратно в исляма. Но обвиненият е отказал предложението.

Съдия Маулавезада смята да обяви присъдата си в срок от два месеца. (АП)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...