Брюксел: Икуменическо бдение по повод Молитвената седмица за единство на християните



Източник: Православна църква в Белгия

Тази година икуменическото бдение в рамките на Молитвената седмица за единството на християните се състоя в четвъртък, 25 януари, от 19 часа в катедралата „Свети свети Михаил и Гудул”. Събитието, подготвено от Брюкселския междуцърковен комитет, тази година имаше национален характер. То беше водено от католическия епископ Ги Арпини, протестантския пастор Ги Лиагр, православния митрополит на Белгия Пантелеймон и англиканския представител Дирк Ван Люуен. Пастор Ги Лиагр, председател на протестантския синод, произнесе проповед. Бдението беше организирано около темата: „Глухите прави да чуват и немите – да говорят” (Марк. 7,37).

Месец януари е известен като месеца на пожеланията. Но за християните от целия свят той е и месец на икуменизма, най-вече в рамките на Молитвената седмица за единството на християните, която за 2007 се състоя между 15 и 25 януари. През този период християните от различни изповедания организират заедно литургически дейности (молитви, мигове на библейски и духовни споделяния). Така например в Брюксел, след множество предвидени срещи в различни църкви, Молитвената седмица за единството на християните приключи с това национално икуменическо бдение, като подготовка за Третата европейска икуменическа асамблея, организирана от Съвета на европейските църкви и Съвета на епископското съвещателно тяло на Европа. След няколко подготвителни етапа асамблеята, на която ще вземат участие 2500 делегати, ще се състои в Сибиу, Румъния, от 4 до 9 септември 2007 година.

Сред присъстващите църковни висши сановници бяха: монсеньор Йозеф Раубер, апостолически нунций в Белгия, монсеньор Йозеф де Кесел, викарен епископ за Брюксел, монсеньор Пол Лано, викарен епископ в покой, негово високопреосвещенство Атинагор Синопийски, викарен епископ на белгийския митрополит, канониците Лоде Вермейр, помощник на викарния епископ за Брюксел, Херман Козийнс и Етиен Куинтиенс, секретар на Епископската конференция, свещеник Евангелос Псалас, секретар на Брюкселския междуцърковен комитет, игумен Атанасий Кабиру и свещеник Серж Модел, представители на архиепископ Симеон (Московска патриаршия), свещеник Патрициу Дорин Влайку от църквата „Свети Николай” в Брюксел (Румънска патриаршия) и др.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...