Българско участие на Фестивала на сакралната музика в Полша



Месец май тази година отново събра музиканти от различни страни в красивата полска столица за участие в Двадесетия международен фестивал на църковната музика. От 23-ти до 30-ти май всяка вечер в различни катедрали на Варшава се изнесоха концерти пред многобройна публика. Единственото православно участие бе от България и бе представено от избрани хористи и солисти на хора при храм „Света Параскева”, София с диригент Нели Трошева.

Концертът се състоя в препълнената с публика катедрала „Света Анна” и съдържаше най-красивите и вдъхновени бисери на православното хорово изкуство – „Хвалите Имя Господне”, „Во Царствии Твоем”, Велика ектения, Евхаристиен канон и други песнопения из Всенощното бдение и Литургията на Добри Христов, „Разбойника благоразумнаго” на Петър Динев, творби от Бортнянски, Любимов, Чесноков, както и византийския напев „Господи помилуй” от 16 век.

В началото на концерта с песнопението „Отче наш” на Николай Кедров бе почетена паметта на жертвите от Катин, за което публиката изрази своята голяма благодарност. С възторжени аплодисменти бяха посрещнати соловите изпълнения на Елена Динчева и Миглена Павлова, а бас-баритонът Васил Антов завладя публиката с красивия си глас и съкровените изпълнения на „Блажен муж” (Гр. Любимов), „Разбойника благоразумнаго” (П. Динев), „Да исправится молитва моя” (П.Чесноков) и др.

За благоденствие, здраве и спасение на благочестивия полски народ, концертът завърши с „Многая лета” на Дм. Бортнянски, а след нестихващите аплодисменти последва на ”бис” отново „Разбойника благоразумнаго”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...