Ватиканът изразил притеснения от случая „Архонт Бинев“




Католическата църква била заблудена за намеренията на Галактион

Удостояването на бизнесмена Слави Бинев с титлата архонт на 3 януари в Рим от старозагорския владика Галактион предизвика не само обществени, а и дипломатически реакции. В поредица срещи с представители на български държавни институции папският нунций в България Джузепе Леанца е отбелязал, че Ватиканът няма нищо общо с церемонията, като е дал да се разбере, че Светият престол е разтревожен от ситуацията и от публикации за участие на католическата църква в ритуала, разказаха участници в разговорите. Официално от посолството на Ватикана казаха пред в. "Дневник", че по време на срещите нунцият е отбелязал само невъзможността на католическата църква да присъди званието, тъй като не притежава такова.

Преди дни Джузепе Леанца разговарял с директора на Дирекцията по вероизповеданията Иван Желев, както и с председателя на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията Огнян Герджиков. По неофициална информация и пред двамата нунцият обяснил, че има нарушения при извършването на церемонията. Първоначално Галактион поискал единствено да посети Ватикана. После помолил за разрешение да отслужи молебен за членството на България в Европейския съюз и това да стане в православния олтар в църквата "Санта Мария Маджоре". Накрая без знанието на католическата църква извършил церемонията за издигане на Слави Бинев в архонт.

Било е коректно Галактион поне да уведоми Ватикана, коментираха от Дирекцията по вероизповеданията. Стои и въпросът дали изобщо владиката има право да удостоява с такава титла, не ни е известно подобни церемонии да се правят от православните църкви, такива звания са присъждани само от Вселенския патриарх, добавиха оттам. Дирекцията обаче нямала намерение да се намесва във вътрешни за църквата въпроси. Среща с патриарх Максим обаче щели да поискат от парламентарната комисия по вероизповеданията.

Очаква се на 22 януари Светият Синод да разгледа случая. Въпреки че и до момента няма официална позиция на синода, митрополити вече коментираха, че не им е известно висшият клир да е взимал решение Слави Бинев да бъде издигнат в архонт.

Според информацията, публикувана на личната страница на Бинев, който е собственик на нощни заведения, церемонията в Рим е била със санкцията на монсеньор Бърнард Лоу, кардинал на САЩ. Лоу подаде оставка като архиепископ на Бостън през декември 2002 г., след като беше замесен в сексуален скандал. Дни след ритуала пък в писмо до Българската православна църква клирът на източноправославната епархия в САЩ, Канада и Австралия обяви, че не приема отличието на Бинев.

Слави Бинев не отрече категорично и коментарите в медиите, че е платил, за да бъде провъзгласен за архонт.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...