Ватиканът налага „Десет Заповеди“ на шофьорите



Източник: Yahoo News

Във вторник Ватиканът публикува "Десет Заповеди" за шофьорите на коли.  Католическата църква предупреждава, че шофирането може да предлага "възможности за извършване на грях" — в частност да спомага за проституцията, а също и за "неучтивост, груби жестове, псуване, богохулство, загуба на чувство за отговорност или съзнателно нарушаване на правилата за движение". Тя призовава шофьорите да се подчиняват на правилата, да карат с чувство на морална отговорност и да се молят, когато са зад волана.

Кардинал Ренато Мартино заяви, че Църквата усеща необходимост от пастирски грижи за шофьорите предвид на голямата роля, която шофирането играе в съвременния живот. Той посочи, че Библията е пълна с примери за хора на път, включително Мария и Йосиф, родителите на Иисус.

"Милион и двеста хиляди души загиват всяка година на пътищата", каза кардинал Мартино. "Това е тъжна реалност, но и голямо предизвикателство за обществото и Църквата".

Документът, наречен "Пастирски грижи за хората на път", изтъква ползите от шофирането — семейните излети, превоза на болните хора до болници, възможностите за опознаване на други култури. Заедно с това той посочва множество опасности и злини, свързани с колите: собствениците използват колите си, за да изтъкнат богатството и положението си; шофирането "предлага лесни възможности за доминиране над другите" чрез скоростта; шофьорите могат да убият себе си и другите, ако не се грижат за своите возила, ако са пияни или дрогирани зад волана.

Църквата призовава шофьорите да спазват ограниченията за скорост и да показват множество християнски добродетели: състрадание към другите, благоразумие на пътя, надежда за благополучно пристигане и справедливост в случай на сблъсък.

Молитвата трябва да съпровожда човека в колата — той трябва да се прекръсти преди да потегли и да казва "Розария" (католическата молитвена броеница, по време на която се казват определен брой "Отче наш" и "Богородице Дево" – бел. прев.) по време на пътя. "Розарият" е особено подходящ за рецитиране от всички, които са в колата, тъй като неговият "ритъм и спокойна монотонност не отвличат вниманието на шофьора".


Десетте Заповеди на шофьора:


1. Не убивай.

2. Пътят трябва да е за теб средство за общуване между хората, а не за нанасяне на вреда.

3. Учтивостта, почтеността и благоразумието ще ти помогнат да се справиш с непредвидените случаи.

4. Бъди състрадателен и помогни на твоя ближен при нужда, особено ако той е жертва на злополука.

5. Колата не трябва да е за теб израз на сила или доминиране, нито възможност да вършиш грехове.

6. Убеждавай с любов и състрадание младите и не толкова млади хора да не шофират, когато не са в добра форма за това.

7. Помагай на семействата на жертвите на злополуки.

8. Събери виновните шофьори и техните жертви заедно в подходящо време, за да могат да усетят освобождаващия опит на прошката.

9. Грижи се за по-уязвимите на пътя.

10. Чувствай се отговорен за другите.
Превод: Андрей Романов



Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...