Вселенският патриарх Вартоломей І ще говори пред ПАСЕ


Негово Всесветейшество Архиепископът на Константинопол-Нов Рим и Вселенски Патриарх Вартоломей І , ще говори пред Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа на 22 януари 2007 г. съобщи за Православие БГ, почетният член на Асамблеята и бивш Председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията – Лъчезар Тошев.

В качеството си на зам.-председател на групата на Европейската народна партия в ПАСЕ г-н Тошев е взел съгласието на Вселенския Патриарх още през 2004 г. при посещението във Вселенската Патриаршия на Светлата сряда след Великден.

По негова инициатива, тогавашният председател на фракцията на ЕНП-християндемократи в ПАСЕ Рене ван дер Линден е внесъл предложение в бюрото на ПАСЕ да бъде поканен Патриарх Вартоломей да говори пред Асамблеята, за да бъде подчертано уважението на Европа към Православието.

За първи път Вселенски Патриарх ще говори пред ПАСЕ, поради което визитата му в Страсбург се очаква с голям интерес. При избирането му за Президент на ПАСЕ преди две години, Рене ван дер Линден е подновил – вече в това си качество – предложението.

През 2006 г. той лично се срещна с Вселенския Патриарх и му отправи официално поканата след решението на Бюрото.

Европейската Народна Партия /християндемократи вече 10 години поддържа своя диалог с Православната църква, по важни проблеми на обществото. Диалогът между ЕНП и Православната църква е основан на общите християнски ценности на които се гради европейската идентичност.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...