В Румъния честваха 600 години от рождението на Св. Никодим Тисмански



Източник: crestinortodox.ro

Вчера в манастира Тисмана се почете паметта на св. Никодим Тисмански и се отбелязаха 600 години от неговото рождение. В събитието участваха Патриарх Теоктист, йерарси от Светия Синод на Румънската Православна Църква и Архиепископът на Тирана, Дуресул и цяла Албания.

Поклонниците, дошли от всички краища на страната търпеливо изчакваха реда си, за да се помолят пред мощите на светеца. Ктитор на манастирите Водица, Тисмана, Висина, Прислоп, Свети Никодим остава, най-вече за вярващите от района на Олтеня, един пример за духовен живот, защитник на православната вяра и основател на монашеството в Румъния.

В България не знаем много за живота и дейността на св. Никодим Тисмански. Според повечето автори, той е роден около 1320 година в град Прилеп, който по онова време се намира в границите на България. В Хилендарския манастир той получава солидно образование и отлични познания по гръцки език. Св. Никодим е бил в школата на св. Теодосий Търновски и е поддържал сериозна кореспонденция със св. Патриарх Евтимий, от която личи високата ерудираност на двамата духовници. В запазените писма четем съветите на Патриарх Евтимий към светеца как да устрои по исихастки образец манастирите, въпроси, свързани с борбата против богомилите и др. Неизвестно е докога остава на Атон, но приел исихазма, той се старае да основе подобни общности на Балканите. Основава манастир във Видинското царство, но когато то било окупирано от унгарците, светецът бива прогонен във Влахия. Като исихаст и привърженик на монашеския живот, св. Никодим основава редица монашески обители по тези земи, като един от най-големите манастири е Тисмана. В Румъния той се смята за родоначалник на оригиналната им литература. Никодим Тисмански е канонизиран през 20-30-те години на ХХ век и паметта му се чества на 26 декември.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...