В Русия 2 милиона мюсюлмани са приели кръщение



Днес руската информационна агенция Интерфакс публикува интересна статистика. По думите на руския ислямовед, изпълнителния секретар на Междурелигиозния съвет на Русия, Роман Силантиев, в Русия броят на етническите мюсюлмани, приели християнството, е два милиона души, докато едва две и половина хиляди са традиционно православните руснаци, приели исляма.

„Християницацията не се дължи толкова на някаква целенасочена мисионерска дейност (такава водят само протестантите), колкото на влиянието на руската култура, която има ярко изразени християнски корени.” – казва Силантиев.

Той счита също, че асимилацията на етническите и религиозни малцинства, която е закономерен процес в обществата, в Русия се ускорява вследствие дейността на екстремистите. По думите му, като резултат от събитията в Беслан, числеността на мюсюлманите в Северна Осетия е намаляла най-малко с 30 %, а в самият Беслан, където мюсюлманите са съставлявали 30 до 40 %, числеността им се е намалила двойно.

„Както потвърждават дори мюсюлманските източници, след всеки терористичен акт хиляди, а може би и десетки хилади хора от групата на етническите мюсюлмани, приемат кръщение” – заявява Р.Силантиев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...