Грузинската православна църква чества 105 години от възстановяването на своята автокефалност



На 25 март Грузинската православна църква чества 105-та годишнина от възстановяването на своята автокефалност. Църковни и държавни дейци отдадоха дължимото на важната роля на Църквата в развитието на грузинската нация.

Основната служба беше отслужена в катедралата Сиони в Тбилиси от Негово Високопреосвещенство митрополита на Сенаки и Чхороцку Шио (Муджири), който през 2017 г., беше обявен за местоблюстител (Locum Tenens) на патриаршеския престол, което означава, че ще бъде глава на Църквата в случай на кончината на патриарха, неговата абдикация от патриаршеския престол или други обстоятелства, които възпрепятстват първойерарха да изпълнява задълженията си.

В проповедта си митрополит Шио припомни, че Грузинската църква първоначално получава автокефалия от Антиохийската патриаршия през V век, което оказва огромно влияние върху грузинското народосъзнание.

„Можем да твърдим, че нашият начин на мислене, литературата, поезията, изобразителното изкуство, архитектурата и музиката ни се основават на християнството, на Православието и е особено важно, че имахме и все още имаме независима Църква, което е истински дар за нас. Църквата беше и продължава да е непробиваем щит и закрилница на нашата нация”, сподели Негово Високопреосвещенство.

Тази независимост продължава до XIX век, когато Грузия става част от Руската империя както политически, така и религиозно. Грузинският народ не се примирява с тази ситуация и организира движение за възстановяване на автокефалията, което завършва с нейното обявяване на 25 март 1917 г. в катедралата Светицховели в древната столица Мцхета, а няколко месеца по-късно, през септември, е избран първият нов патриарх на Грузинската православна църква. Светият Синод на Московската патриаршия утвърждава автокефалния статут през 1943 г., а Константинополската патриаршия го признава през 1990 г.

„Днес, в този труден за всички момент, единственото спасение за нас, както винаги, е нашата вяра“, добави митрополит Шио.

След службата премиерът Иракли Гарибашвили също се обърна към вярващите с думи на почит към жизненоважната роля на Църквата в развитието на грузинската нация:

Всеки от нас добре знае, че Грузинската православна църква от векове до днес преподава и завещава ключовите ценности, основополагащи за нашата държавност и култура, завещава вярата в Бога от едно поколение на друго през цялата история на грузинската нация. Църквата е била и винаги ще бъде в основата на грузинската същност, на нашата идентичност. Без преувеличение можем да кажем, че ролята на Грузинската православна църква е, и винаги ще бъде жизненоважна за развитието на нашата нация. Трябва ясно да заявим, че Православието е неразривно свързано с грузинската идентичност и култура в душата на всеки грузинец.

 

Източник: Orthodox Christianity

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...