Драматично разделение на Събора на Сръбската православна църква



Нетинфо

Спорът за това кой ще председателства Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква в отсъствието на болния патриарх Павле не беше разрешен и вчера, през втория ред от Събора, пише сръбският вестник "Политика".

Епископите и вчера не успяха да се договорят дали Съборът ще се председателства от Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий, който замества патриарха в Светия синод, или от най-старшия според ръкополагането Загребско-Люблянският митрополит Йован. Поради това драматично разделение Съборът е пред провал. От своя страна "Блиц" пише, че сръбският патриарх Павле, който се намира в болница в Белград, е отказал на тричленна делегация на Събора на Сръбската православна църква, поискала от името на Събора той да се подпише, че доброволно се отказва от трона в светата църква.

Нишкият владика Ириней, Браничевският Игнатий и Жичкият Хризостом са отишли при патриарха с предложението и с благословията на Събора да преценят дали Павле е способен да управлява Сръбската православна църква или не и ако няма повече такава възможност, да го накарат да подпише оставката си, съответно молба за пенсиониране. Така редовното заседание на Събора ще се трансформира в изборно. Патриарх Павле обаче е отговорил, че Съборът няма да получи неговия подпис за оставката и пенсионирането му, че патриаршеският пост е доживотен и е поискал делегацията да напусне апартамента му във Военномедицинската академия, където той е на лечение от ноември 2007 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...