Египет: Ислямистите успокояват коптите



Източник: Crétienté.info

Представител на организацията „Мюсюлмански братя”, направила пробив при последните парламентарни избори в Египет, е заявил, че съзнава проблемите на коптите, като с това се е опитал да успокои християнското малцинство, изразило опасенията си от подема на ислямисткото движение в страната.

„Призоваваме към национален диалог и смятаме, че неправдата, чиито последици изпитват християните, се отнася до всички египтяни”, е обявил говорителят на братството, Есам Ал-Ериян. „Трябва да се борим, и мюсюлмани, и християни, срещу културата на конфесионализма”, е добавил той.  

След втория кръг на парламентарните избори, състоял се в събота, Мюсюлманските братя, формирование, което по принцип е забранено, но толерирано, са получили още 28 нови места в парламента, с което общият брой на народните представители от това ислямистко течение става 75. Братството, наложило се като най-голямата опозиционна сила на управляващата Национална демократическа партия, водеше кампанията си под мотото „Ислямът е решението”.

Коптите представляват най-значителната християнска общност в Близкия Изток. От 74 милиона египтяни, Коптската църква оценява броя на членовете си на 10% от населението, въпреки че властите й признават едва 6%. Политически представители на коптите изразиха наскоро опасенията си от пробива на Мюсюлманските братя. „Бия алармения звънец, за да предупредя египтяните, че ако Мюсюлманските братя дойдат на власт, Египет ще се превърне в ислямска държава”, заяви миналия понеделник Милад Ханна, известен християнски интелектуалец.

„Вярно е, че християните имат проблеми, като например строежа на църкви, и ние смятаме, че те трябва да бъдат решени, е добавил Ал-Ериян, позовавайки се на наложените от правителството ограничения за изграждането на християнски храмове. „Смятаме, че християните трябва да вземат участие в усилията на опозицията”, е казал също той.

Досега само един копт е получил депутатско място на изборите, започнали на 9 ноември. Става въпрос за финансовия министър Юсеф Бутрос-Гали, един от хардлайнерите на Националната демократическа партия.

Ситуацията в Египет остава напрегната през последните месеци, когато над 5 хиляди мюсюлмани нападнаха и опожариха коптски храмове в Александрия. Египетските християни са подлагани системно на терор от страна на мюсюлманското мнозинство, а младежите обръщани в ислям, понякога дори насилствено.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...