Епископи от Молдова и Румъния честваха Възкресение Христово заедно с бежанци от Украйна



Викарият на Кишиневската митрополия Белтският епископ Антоний (Молдовска православна църква) и епископът на Южна Бесарабия Вениамин (Румънска патриаршия) честваха първия ден на Пасха сред бежанци от Украйна.

Епископите поздравиха вярващите със светлото Христово Възкресение и им поднесоха пасхални подаръци.

В неделя сутринта владика Антоний пристигна в центъра за първа медицинска помощ AGAPIS при гранично-пропускателния пункт Мамалига-Крива. Центърът е организиран от Белтска епархия в партньорство със социалната мисия „Дякония“ на Бесарабската митрополия и работи без прекъсване от 21 март 2022 г.

Там епископът се срещна със семействата на бежанците и им предостави 50 пакета с хранителни продукти и 50 козунака.

Владиката отбеляза, че помощта, която епархията непрекъснато оказва на хората, пристигащи от Украйна, е възможна благодарение на материалната подкрепа на архиереите на Румънската патриаршия: Западно- и Южноевропейския митрополит Йосиф, Търговищкия митрополит Нифонт, епископа на Италия Силуан (Спан), епископа на Испания и Португалия Тимотей.

Също в първия ден на Христовото Възкресение епископът на Южна Бесарабия Вениамин се срещна със семействата на бежанците, които са настанени в санаториум в град Кахул в Молдова. Негово Високопреосвещенство им предаде Благодатния огън и дарове за пасхалната трапеза – 60 пакета с хранителни продукти.

Владика Вениамин се обърна към бежанците с поздравителни и насърчителни думи, изпя Тропар на Пасха Господня и сподели с тях празничната трапеза.

 

Източник: Basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...