Епископ Марко: В Идризово се върши психически тормоз над архиепископ Йован



Източник: СПЦ

Негово блаженство охридският архиепископ и скопски митрополит Йован вече почти от два месеца се намира в скопския затвор Идризово. Негово преосвещенство брегалнишкият епископ на Охридската архиепископия Марко е заявил, че състоянието на затворения архиепископ Йован е без промяна, че психическият тормоз над него продължава и никой не знае кога би могъл да излезе дори за почивните дни, а камо ли да бъде освободен. Преосвещеният брегалнишки владика е обяснил, че в Охридската архиепископия се надяват на протичащата в момента смяна на управата на скопския затвор Идризово.

„Надяваме се, че новата власт ще постави вместо сегашната някоя по-разумна управа, която да направи по-леки условията за живот на скопския архиепископ Йован, над когото в този затвор се извършва психически тормоз – тормоз, който, по мое мнение, се води единствено против него. Мисля, че в споменатия затвор няма затворник, който за два месеца де не е имал поне един свободен уикенд. Само за архиепископ Йован там като че ли властват някакви други закони”, – е заявил владиката Марко.

Той е пояснил също, че архиепископ Йован понякога се обажда от затвора, ако успее да се дореди до единствената телефонна кабина. „Властите разрешават посещения само на членове на по-тесния семеен кръг, като изтъкват, че не сме му роднини. Преди няколко седмици го посети майка му и каза, че е отслабнал физически. Но сам архиепископът не се оплаква от физическото си здраве и често казва: „Хвала на Бога, това са изкушения, ще преминат”, – е допълнил епископ Марко.

Той е изтъкнал, че близките на архиепископа успяват, въпреки трудностите, да осигурят необходимите лекарства, които майка му му носи при посещението си. „Тъй като архиепископът е в затворено отделение, има специална процедура на претърсване при посещенията, така че посетителите, и дори децата, биват проверявани. Претърсиха и децата на сестрата на владиката Йован, когато им позволиха да посетят вуйчо си”, – е съобщил брегалнишкият владика.

Напомняйки, че на всички в Охридската архиепископия им е мъчно заради състоянието, в което се намира архиепископ Йован, брегалнишкият епископ е изтъкнал, че на всички тях им вдъхват надежда думите на светите отци, че това са благословени мъки. „По молитвите на братята и сестрите от поместните църкви, и най-вече с Божия помощ, някак си се борим с тези изкушения и няма да се предадем, защото ни укрепва това, дето знаем, че сме на прав път и че винаги пред себе си виждаме Христа. Когато за първи път предстоеше да влезе в затвора, архиепископ Йован ни рече: „Сега Христос ще ви бъде духовник, той ще ви води”. Като си спомняме тези негови думи, знаем, че сме в сигурни ръце и не се плашим от всичко това, въпреки че изкушенията наистина са големи. Радостта ни е в Царството Божие, което се надяваме да наследим по Божията милост”, – е изтъкнал владиката Марко и е допълнил, че не се съмнява, че архиепископ Йован ще издържи на всички тези изкушения.

„Той е велик човек, а великите хора в Църквата са съществували само чрез изкушения и мъки. Надяваме се и вярваме, че всичко това накрая ще бъде за доброто на Църквата и нашия народ тук, който продължава да е в заблуда. По-голямата част от тях са изгубени в този разкол, някои са нито там, нито тук, объркани, но ние се надяваме, с Божията помощ, накрая да успеем всички заедно на излезем пред Божието лице”, – завършва преосвещеният брегалнишки епископ Марко.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...