Запалиха новия български храм в Атина



Dir.bg

В Атина изгоря част от св. олтар на българския православен храм "Св. Иван Рилски". Храмът бе открит на 9 март.

С разрешението и благословията на митрополията на област Атика на сънародниците ни бе предоставен старият енорийски храм на енорията "Св. Мироносици и Никодим" в община "Агии Анаргири" в гръцката столица, недействал през последните 10 години.

По първоначални сведения пожарът явно е предизвикан умишлено, съобщи БНТ. Подпалвачите са проникнали в храма през единия от страничните на олтара прозорци, след като са прерязали желязната му решетка.

Изгорени са напрестолното Евангелие, други свещени предмети от св. Престол и две от дарените на храма икони, намиращи се пред иконостаса, като още няколко са повредени.

Впечатление прави, че е запалено най-святото място на храма – светият Престол, където без засегнатите вещи не може да бъде отслужена св. литургия. Не са откраднати намиращите се в касата на храма пари и църковна утвар. Уведомени за случая от българската православна общност, на мястото пристигнаха представители на българското посолство и кметът на местната община.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...