Избухна пожар в манастира Кутлумуш на Света Гора



 

Източник: ec-patr.gr

Вчера вечерта пожар възникна в манастира Кутлумуш – една от най-старите обители на Света Гора, основана през ХІ век. За щастие нанесените щети не са големи, изгоряла е част от покривната конструкция.

Преди две години по подобен начин се запали манастирът Хилендар, но щетите бяха много по-големи, поради неспазване на предписанията на противопожарната охрана.

Проблемът с пожарите е емблематичен в Света Гора, тъй като сградите са стари, населени с много хора и необезопасени. През вековете са изгаряли не един път до основи цели манастири. Поради тази причина през последните години гръцкото министерство на културата отделя целеви средства за обезопасяване на сградите на манастирите, за да остане за поколенията това незаменимо световно духовно и културно богатство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...