Изявление на папа Бенедикт XVI предизвика критики от мюсюлманите по света



Източник: Bulgarian Post

Реч на папа Бенедикт XVI, произнесена в Регенсбург по време на обиколката му в Бавария, предизвика критики от страна на мюсюлмански духовни и държавни лидери. В речта си, посветена на природата на свещената война, папата цитира византийския император от XIV в. Мануил II Палеолог, който е заявил, че пророка Мохамед „не е донесъл нищо на света, освен зли и нечовешки неща“.

Заради изказването Ватикана излезе с официално изявление, в което се опита да намали критиките и да обясни, че папа Бенедикт XVI не е имал намерение да обижда исляма. „Ясно е, че Светият отец желае да създаде ситуация на уважение и диалог с другите религии и култури, сред които без съмнение е и исляма“, заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

В речта си в Регенсбург папата засегна историческите и философските различия между исляма и християнството и връзката между насилието и вярата. Подчертавайки, че не смята тези думи за верни, той цитира император Мануил II Палеолог: „Покажете ми кое от нещата, които пророкът Мохамед донесе, е ново, и ще видите само зли и нечовешки неща, като заповедта му да разпространява с меч вярата, която проповядва“. След това папа Бенедикт XVI подчерта отново, че това не са негови думи, а насилието е несъвместимо с природата на Бог и на човешката душа.

Въпреки изявлението обаче, критиките към изказването от страна на мюсюлманите по света не намаляха. Един от главните мюсюлмански духовници в Турция поиска папата да се извини за „враждебните си забележки“. Али Бардакоглу припомни насилието, извършвано от християнските кръстоносци през Средновековието не само срещу мюсюлманите, но и срещу православните християни и евреите. Папа Бенедикт XVI трябва да посети официално Турция през ноември.

Мохамед Махди Акеф, ръководител на организацията „Мюсюлмански братя“ в Египет подчерта, че думите на папата не изразяват правилно разбиране на исляма и са „просто погрешни и изкривени вярвания, които се повтарят често на запад“. Той изрази учудване, че подобно мнение идва от главата на Католическата църква, която има голямо влияние върху общественото мнение на Запад. Организацията „Ислямска конференция“ изрази съжаление за думите на папа Бенедикт XVI.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...