Йерусалимската патриаршия е готова да посредничи между Русия и Украйна



Патриаршията на Йерусалим изразява своята дълбока загриженост за въздействието на руско-украинския конфликт не само върху православния свят, но и върху световната християнска общност.

Негово Блаженство Йерусалимският патриарх Теофил III изрази загрижеността си по време на среща с папа Франциск в Рим в петък. Като майка на Църквите, Йерусалимската патриаршия „направи значителна стъпка към насърчаване на диалога и помирението в продължаващия конфликт между Русия и Украйна“, съобщава Патриаршията.

Надеждата сега е да се даде началото на нов диалог, „който може да доведе до край на страданието и до изцеление на раните в православното семейство“. 

В обръщението си към папа Франциск патриарх Теофил заяви:

„Като майка на всички Църкви, Православната патриаршия на Йерусалим има специална грижа за единството на християните като цяло и особено на Православните църкви по света. Продължаващият конфликт между Русия и Украйна и заплахата от разкол в тялото на Православната църква са въпроси, съпътствани от дълбока болка и трудности, не само за православните християни, но и за целия християнски свят и за всички хора с добра воля.

В нашия живот в Светите земи ние непрекъснато търсим помирение и мир. През вековете сме разбрали, че неподправеният диалог е единственият път към ефективно помирение и траен мир и това е наш постоянен ангажимент. В този дух и съзнание ние протягаме ръка и своите усилия към нашите сестри и братя в Украйна и Русия, за да посредничим и да направим всичко възможно да бъде започнат диалог, който може да доведе до край на страданието и изцеление на раните в православното семейство.

Това няма да е лесно. Разделението, настъпило през изминалите десетилетия, е дълбоко. Излекуването на раните от конфликта ще отнеме време. А доверието, веднъж загубено, трудно се възстановява.

Но Йерусалимската патриаршия, която е изградена върху изкупителната кръв на Господ Иисус Христос, се отнася с дълбоко разбиране към всичко това. Животът ни през поколенията е бил изкован и кален в не по-различни тежки изпитания. Ние не сме чужди нито на конфликтите, нито на новия живот, който е възможен отвъд тях.

Както св. ап. Павел ни напомня в Посланието до Ефесяните: „… Той е нашият мир, Който направи от двата народа един и разруши преградата, що беше посред, като с плътта Си унищожи враждата, а с учението – закона на заповедите, за да създаде в Себе Си от двата народа един нов човек, въдворявайки мир, и в едно тяло да примири двата народа с Бога чрез кръста, като на него уби враждата (Еф. 2:14-16).

Дългият път в диалога към помирението е нашата духовна мисия и това е нашето желание за Църквата и народите на Украйна и Русия. Готови сме да помогнем по всякакъв начин, за да сложим край на конфликта и страданието.“

Източник: jerusalem-patriarchate.info

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...