Киевският Митрополит Владимир навършва 70 години



Източник: patriarchia.ru

Днес, 23 ноември, блаженейшият Владимир, митрополит на Киев и цяла Украйна, празнува своята 70-годишнина. Предстоятелят на Украинската православна църква бе поздравен от Негово светейшество Руският патриарх Алексий и награден с една от най-престижните награди на Руската църква – орден „Св. Алексий Московски”.

В патриаршеското послание се отбелязва, че митрополит Владимир е поел кръста на архипастирското служение на киевската катедра в тежко време. Властите на Украйна засилват своя натиск срещу каноничната Украинска православна църква, която е част от РПЦ и към която принадлежи абсолютното мнозинство на православните украинци. Както и в България, разколническите „църкви” в Украйна бяха създадени при прякото съдействие и подкрепа на властта (за разлика от България те са няколко).

Празничните тържества започнаха днес в Киев с литургия и благодарствен молебен в Успенската катедрала на Киево-Печорската лавра. Московската патриаршия беше представена от архиерейска делегация начело с Калужко-Боровския митрополит Климент.

Киевската митрополия е най-старата катедра на Руската църква. Тук през 988 г. руският княз и народ са приели свето кръщение. През вековете на феодалната раздробеност на Русия единствено киевските митрополити са представлявали руския народ като цяло. Киевският престол е бил заеман и от българи – като митрополит Киприян и други.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...