Коментар на Вселенската патриаршия относно отпадналата папска титла „Западен патриарх”



Източник: SOP

На сесията си от осми юни тази година, Светият Синод на Вселенската патриаршия, събран във Фенер под председателството на патриарх Вартоломей І, е обсъдил неотдавнашното решение на римския папа Бенедикт ХVІ да се откаже от титлата „Патриарх на Запада”. Светият Синод е изтъкнал, че отказът от тази титла в Понтификалния годишник 2006, при положение, че са запазени титлите „Викарий на Христос” и „Върховен понтифекс на Вселенската църква”, създава проблем за взаимоотношенията между католици и православни, тъкмо сега, когато Международната комисия за богословски диалог между двете църкви трябва да поднови работата си след петгодишно прекъсване.

В това решение Светият Синод на Константинопол вижда неприемливо от гледна точка на православните препотвърждение на претенциите на Рим за вселенска власт и изкривяване на понятието „сестри Църкви”, отнасящо се до Римската и Константинополската църква.

От всички използвани от римския папа титли, единствената, която препраща към „периода на неразделната Църква от първото хилядолетие”, и която „съзнанието на Православната църква приема”, беше именно тази титла – „Патриарх на Запада”, се подчертава в съобщението на Светия Синод. Запазването на другите две титли ясно изразява „вселенска власт на римския епископ върху цялата Църква”, нещо, което „Православието никога не е приемало”. „Ако тези титли се запазят и се изостави тази на „Западен патриарх”, то терминът и понятието „сестра Църква” става трудно за използване”, – се подчертава в съобщението.

Светият Синод на Вселенската патриаршия припомня, че „единството на Църквата не може да се възприема като сбор от отделни църкви, разграничаващи се в културен план, а като единство на поместни, географски определени и с точно название църкви”. При тези условия, „премахването на титлата Западен патриарх” не трябва да доведе до асимилирането на географски разграничените църковни „юрисдикции” от една „Вселенска” църква, съставена от църкви, различаващи се по своята „култура”, „обреди” или „изповедания”.

„Дори при днешните исторически обстоятелства, от гледна точка на еклисиологията, Едната Църква трябва да бъде разглеждана като единство на пълноценни поместни църкви”, следва по-нататък в съобщението.

По време на седмичната си обща аудиенция във Ватикана на 14 юни, папа Бенедикт ХVІ изглежда е отговорил на тези опасения, заявявайки в проповедта си, че Рим и Константинопол са „наистина сестри Църкви”. Все пак, той е подчертал разликата между Андрей и Петър, двамата братя, Христови ученици, смятани от древната традиция за основатели на епископските катедри съответно в Константинопол и Рим: Андрей е бил „апостол на елинския свят”, е заявил той, докато Петър е получил от Христа „вселенска мисия”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...