Коптската църква е заплашена от разкол?


патриарх Шенуда ІІІ Източник: BBC News

Коптският епископ Максим се самопровъзгласи за глава на собствен "свети синод" и възнамерява да ръкополага епископи в цял Египет. Неговите опоненти казват, че той се опитва да внесе разкол в Коптската църква, към която принадлежат повечето египетски християни (виж Християнство в сянката на пирамидите). Самият Максим твърди, че иска да върне църквата към традицията на нейните древни основатели. Но неговите противници го обвиняват, че е самозванец, който се опитва да създаде алтернативна църква в страната.

Верните на Коптската църква, която изповядва умерено монофизитство, са около 7 милиона. Това е най-голямата християнска църква в Египет (Коптите се отделят от православната Александрийска патриаршия поради своето несъгласие с решенията на Четвъртия вселенски събор. бел. ред.). Глава на Коптската църква е патриарх Шенуда ІІІ (на снимката), който в момента е на лечение в Европа.

Максим, който още като свещеник през 70-те години е бил уволнен от коптското Църковно училище заради писанията си, е отишъл в САЩ и е бил ръкоположен там за епископ. Наскоро той се върна в родната си страна. Той обвинява патриарха в лошо ръководство на Църквата и в опити за сближаване с мюсюлманското мнозинство в страната. Той също така критикува почти пълната забрана за развод, наложена от Коптската църква.

"Максим І" вярва в блестящото бъдеще на своята нова църковна организация. Но специалистите твърдят, че коптите са дълбоко консервативни и ще бъде изключително трудно някой да ги убеди да изоставят своята древна Майка-Църква.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...