Македонският архиепископ Стефан приветства тезите на Алексий ІІ




Източник: Премин портал

След изложените тези от руския патриарх Алексий в интервю за македонския вестник „Дневник”, в които той предлага решения за статута на Македонската православна църква, предстоятелят на непризната македонска църковна общност коментира по следния начин:

„Благодаря на руския патриарх, че в тези празнични дни е намерил време да спомене Македонската православна църква и македонския народ и не е забравил проблемите, които измъчват цялата Православна църква, а не само нерешения статут на МПЦ. У руския патриарх се забелязва желание проблемът да се реши.

Предложените термини „самостоятелност или самоуправление” са същото, каквото означава „автокефалност”. Термините в дадения случай са необходими, но не най-необходими. Най-важното е да се реши статутът, а това означава МПЦ да бъде приета от останалите поместни църкви като равноправна членка на Православието. Националният символ или името на църквата е според държавата и МПЦ не е изключение, както и останалите църкви. Не виждам необходимост ние първи да се откажем от това име. Това всъщност и не е проблем за нашия статут, но някой иска да наложи това да стане проблем”.

По повод възможността за посредничество на руския патриарх в църковния спор, архиепископ Стефан е заявил, че щом като посредникът признава и почита волята и на двете страни, разговори могат да се започнат веднага.

Иначе, руският патриарх Алексий ІІ е заявил, че в православния свят не съществува определение за това, по какъв начин дадена църква получава статут на автокефалия, но въпреки това смята, че Македонската православна църква не трябва да решава въпроса за своя статут без Сръбската православна църква. „Досега не е постигнат всеправославен консенсус  за това каква трябва да бъде процедурата, чрез която на дадена църква да се дава автокефалност”, – е заявил патриархът на Москва и цяла Русия.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...