Новият Румънски патриарх е Даниил, митрополит на Молдова и Буковина



Източник: Rompres

Новият предстоятел на Румънската православна църква бе избран вечерта на 12 септември т.г. със 95 гласа от 161 в църковно избирателната колегия. Това се случи  след като Светия Синод на Румънската православна църква, след заседание започнало в 10.00 часа, посочи в ранния следобед своите трима кандидати за поста: митрополита на Молдова и Буковина Даниил, митрополита на Клуж Вартоломей и Ковасненски епископ Йоан.

“Благодарен съм на Светия синод и на изборната колегия за гласуваното доверие. Ще продължа да служа на Православната църква, както правеше това патриарх Теоктист”, заяви малко след избора Даниил, новият предстоятел на Румънската църква.

Новият румънски патриарх Даниил е роден на 22 юли 1951г. Завършва Богословския факултет в Сибиу през 1974 г., след което защитава докторат в Букурещ. От 1 септември 1988 до 1 март 1990 г. е патриаршески съветник. През март 1990 г. е хиротонисан за Лугожански епископ и е назначен за викарий на Тимишоарска митрополия. На 1 юли същата година е избран за архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина.
Според румънските медии той бе фаворит за поста, а след смъртта на патриарх Теоктист бе временно изпълняващ длъжността глава на православната църква на Румъния. Петдесет и шест годишният бивш митрополит на Молдова и Буковина Даниил е смятан за лидер на реформаторското крило в църквата. През 1979 г. е защитил докторат в Института по теология в Страсбург и професура в икуменическия институт в Босе, Швейцария между 1980 и 1988 година.

Интересно бе, че вчера румънската фондация "Сармизегетуза" поиска митрополит Даниил да оттегли кандидатурата си в полза на митрополит Вартоломей. "В противен случай ще има трагични резултати и разцепление на нашата църква, така както стана преди няколко години в България", се казва в отворено писмо на фондацията до митрополит Даниил, цитирано днес от вестник "Евениментул зилей".

Патриарх Даниил е шести поред патриарх на Румънската православна църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...