Полицията разтървава християни на Гроба Господен в Йерусалим



AFP

Израелската полиция се намеси тази неделя в Йерусалим в църквата при Гроба Господен, най-голямата светиня за християните, за да обуздае схватка между десетки вярващи православни и арменци, отбелязващи Входа Господен в Йерусалим, посочиха свидетели.

Двадесетина полицаи се намесиха, за да преустановят мелето, започнало, след като арменците изгонили православен свещеник от църквата.

Някои от вярващите са се нахвърлили срещу полицаите и са ги удряли с палмовите клонки, които е трябвало да бъдат осветени в чест на последното влизане на Христос в Йерусалим, където е бил триумфално посрещнат от множеството седмица преди Пасхалната неделя, според Евангелията.

Веднага щом разпрата е утихнала, десетки членове на арменската общност в Йерусалим са се отправили към полицейското управление в Стария град, за да протестират срещу ареста на двама от техните.

Инцидентите са редки в това свято място, което се ръководи от много стриктни правила, с цел избягването на сблъсъците между църквите, делящи си всеки сантиметър от това християнско светилище, където според преданието Иисус е бил разпнат, погребан и след това е възкръснал.

За да се избегнат всякакви изблици, ключовете от сградата са в ръцете на две мюсюлмански семейства от над 700 години.

Десетки хиляди православни, които тази година празнуват Вход Господен един месец след католиците, според по-различен календар, участваха в литийно шествие по улиците на Стария град в Йерусалим.

Израелската полиция не коментира инцидента.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...