Проф. Божидар Димитров за странното поведение на правителството на Б.Ю.Р.Македония



Източник: БНТ (Памет българска)

На 30.12.2006 г., след като медиите разпространиха вестта за преименуването на летището в Скопие и стана известна позицията на външния министър на РГърция по този въпрос, проф. Божидар Димитров, в предаването "Памет българска" по Националната телевизия, изрази своето мнение за странното поведение на правителството в Скопие, което вместо да се старае да поддържа добри отношения със съседите си България и Гърция, постоянно се опитва да ги предизвиква по всякакъв начин.

По мнението на проф. Димитров старанието на управляващите в Б.Ю.Р.Македония да се скарат на всяка цена с РБългария и РГърция, които иначе горещо поддържат Б.Ю.Р.М. за НАТО и ЕС, се дължи на техните тесни връзки и координираност с правителството в Белград, което за нищо на света не иска Б.Ю.Р.Македония да влезе в НАТО и ЕС преди Сърбия, тъй като по този начин ще се възстанови естественото положение на населението на тази страна като неразривна част от българската нация без да се налагат каквито и да било промени на границите. Това обаче ще елиминира влиянието на Сърбия в Б.Ю.Р.Македония, което засега е изключително силно в Скопие благодарение на факта, че в рамките на Съюзна република Югославия РМакедония беше в подчинено положение на Белград и нищо не се случваше там без негово благоволение.

Нека припомним, че миналия месец представители на Б.Ю.Р.Македония, с подкрепата на представителите на Русия и Сърбия в съвета на министрите на Европейския континент, се опитаха да принудят България да признае несъществуващо "македонско малцинство" на своята територия. С наложеното вето обаче от представителите на Кипър и Гърция предложението беше отхвърлено.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...