Изложба на древни икони от Синай превърна музея “Гети” в място за поклонение


Източник: Los Angeles Times

Изложбата на икони от древния манастир “Св. Екатерина” в Синай, за която съобщи Православие БГ, превърна музея “Гети” в Лос Анджелис, Калифорния, в истинска поклонническа дестинация за православните християни в САЩ. Изложбата “Свят образ, осветена земя: Икони от Синай” привлече също много неправославни християни от различни деноминации.

За 94-членното паство на православната църква “Св. ап. Павел” в Ървин, Калифорния, пътят по магистралата на север до Брентуд в сутрешния трафик се равнява на поклонническо пътуване. Те неотдавна са пътували с два автобуса до музея “Гети” заради изложбата на древни икони и църковни артефакти от манастира “Св. Екатерина” в Синай.

Повече от 60 религиозни групи, включително от щатите Тексас и Минесота, са заявили своето предстоящо посещение в музея.

Въпреки че музеят “Гети” е просто един модерен музей за изкуство, в момента той е място за поклонение. Православните християни се прекръстват пред 750-годишната икона на св. Теодосия и 1500-годишния образ на св. ап. Петър, но не могат да ги целунат, защото са поставени в плексигласови изложбени шкафове.

“Изумително е, че всичко това се намира на Западното крайбрежие на САЩ”, казва отец Стивън Карчър, свещеник в “Св. ап. Павел”. “Сигурен съм, че някои от нашите хора усещат тази връзка. Особено в южна Калифорния нашата връзка с християнството не винаги достига толкова назад, не винаги е толкова дълбока. Но когато видиш нещо такова, то означава много. То показва, че имаме корени, че имаме история.”

Още два автобуса с поклонници от църквата “Св. ап. Павел” ще посетят музея следващия месец.

Изложбата под надслов “Свят образ, осветена земя: Икони от Синай” предлага рядката възможност да се видят неща, които се пазят в далечния манастир, близо до мястото, където Мойсей е получил Десетте Божи заповеди. Православният манастир “Св. Екатерина”, основан през шести век, съхранява някои от най-древните икони в света, защото е бил отдалечен от иконоборството, унищожило много икони във Византия през 8-9 век.

“Човек може да каже, че това е поклонение на местна територия до място, което е далечно”, казва Тими Фрешмън, мирянин и лидер в катедралния храм “Св. София” в Лос Анджелис. Четири групи от този православен храм, общо 200 човека, планират да посетят или вече са посетили “Гети”, казва Фрешмън, който е организирал едно от посещенията.

26 члена на Презвитерианската църква на Завета в Остин, Тексас, ще летят да Лос Анджелис следващия месец за изложбата на икони, според Марта Бомбо, един от водачите на групата.

Това, че иконите не са част от презвитерианската традиция, не е проблем за тази деноминация. “Това, че сме презвитерианци, не означава, че не се интересуваме от други религии или от изкуство. Ние не почитаме иконите. Но искаме да им се насладим”, казва тя.

Несъмнено 43-те икони, шест ръкописа, три металопластики и богослужебни одежди, които са изложени, силно привличат православните християни, макар че някои споделят, че е малко странно – макар и разбираемо – да ги виждаш през плексиглас, поставен за тяхна защита.

Отец Стивън Карчър казва, че православните християни почитат иконите и често ги целуват в църквата или в дома си. Но това не бива да се разбира като почитание към самите произведения. Образите на тях са като прозорци към небето, които ни помагат да почитаме Бога.

Като пример той посочва иконата на св. Теодосия, изобразена в черно наметало с покривало на главата, държаща златен кръст. “Това създава молитвена нагласа. Колкото по-дълго гледаш иконата, толкова повече започваш да чувстваш присъствието на божественото, като божествено означава самия Бог”, обяснява той.

Филип Тери, 87-годишен от Ървин, заявява, че е “напълно омагьосан” от иконите и не може да предпочете една от тях, защото “всички те са толкова хубави и добре запазени”.

Обаче десетгодишният Лукас Бланкънхорн от Хънтингтън Бийч не се колебае да посочи своята любима икона. Това е голяма икона от 11-ти век, на която е изобразен един младолик Мойсей на планината Синай, приемащ Закона от Божията ръка. “Ръката се протяга и изведнъж ръката е там, появила се от нищото”, отбелязва Лукас. Той казва също, че харесва белия, синия и червения цвят по надиплената одежда на Мойсей.

Лукас е в музея “Гети” със сестра си Бриджит, осемгодишна, и майка си Реджина, която казва, че е позволила на децата си да пропуснат училище през този ден заради църковната екскурзия. “Това преживяване определено имаше образователна цел”, казва тя.

Други от групата споделят, че са поразени от “Лествицата на св. Йоан Лествичник”, икона от 12-ти век, която изобразява някогашния игумен на Синайската планина, начело на редица от монаси, изкачващи се в небесата към Христос, докато крилати бесове издърпват някои от тях с въжета и куки в ада.

Някои посетители все се връщат пред “Благовещение”, творба от 12-ти век, на която е изобразен сноп светлина, струяща от един гълъб към Дева Мария, докато Архангел Гавриил известява, че тя ще роди Христос.

Възможността да видят тези и други икони е вдъхновила християни от паството на православната църква “Св. Георги” във Фресно, Калифорния, да планират автобусна екскурзия до Лос Анджелис следващия месец.

“Когато видя тези икони, ще се прекръстя. Те имат духовно значение за мен”, казва Ивлин Бусалис от Фресно.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...