Романови съдят Ленин за цареубийството


В близките дни руски съд ще разгледа иска на членовете на руската императорска династия Романови срещу главния виновник за разстрела на последния руски император и неговото семейство – болшевишкия водач Владимир Илич Ленин, съобщава Интерфакс, позовавайки се на британския вестник "Индепендънт".

Романови твърдят, че разполагат с "документални доказателства за това, че той е бил убит по пряка заповед на болшевишкото правителство", пише вестникът. Искът е подаден от главата на императорския дом великата княгиня Мария Владимировна Романова. Тя и нейните помощници са открили телеграма на болшевишкия комитет в Екатеринбург, потвърждаваща цареубийството, както и стенограма на заседанието на болшевишкото правителство в Москва.

Неволен свидетел на обвинението е и един от най-близките съратници на "вожда на световния пролетариат" – Лев Троцки. В спомените си той пише: "Владимир Илич мислеше, че те (царят и неговото семейство – б. пр.) не трябва да бъдат оставяни като живо знаме (за силите на съпротивата – б. пр.) в това трудно време", съобщава вестникът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...