Румънският патриарх поздрави православните младежи на Европа с вдъхновено слово


Cluj

Знамената на страните участнички в току-що завършилата Европейска среща на православната младеж – на снимката се вижда и българското знаме.

Между 4 и 7 септември в румънския град Клуж-Напока се проведе Европейска среща на православната младеж. В събитието взеха участие над 6000 млади хора на възраст между 14 и 35 години от Румъния, Молдова, Русия, Гърция, Украйна, Сърбия, Полша, Чехия, Словакия, Финландия, Грузия, Албания, Кипър, както и православни общности от Йордания, Сирия и Палестина. Имаше и група от представители от България.

На 4 септември Румънският патриарх Даниел откри мащабния форум с вдъхновяващо слово под надслова „Православните младежи – свидетели за Христовата любов и мисионери на Църквата“. Представяме ви част от патриаршеското слово:

„Тъй като в този преходен свят младостта е символ на красотата на вечния и нетленен живот, Господ е посадил в хората още от крехката им възраст желанието да търсят съвършенството, святата любов и вечния живот, както виждаме и от случая с богатия младеж от Евангелието, който бил поучен от Господа, че пълното щастие не е в преходните материални блага, а във вечната Божия любов (Марк. 10:17-21; Лук. 18:18).

Светото Евангелие ни разкрива, че нашият Господ особено много цени младите хора. Трите възкресявания от мъртвите,ator_iasi_la_intalnirea_tinerilor_ortodocsi_din_europa_16 извършени от Него през земния Му живот, са били на младежи, а именно – сина на Наинската вдовица, дъщерята на Иаир и Лазар – приятел на Иисус.

Особено значимо е и свидетелството, че много от учениците, последвали Христос, са били млади хора. Също така, някои от учениците на св. апостол Павел също са били младежи. Например Трофим, Тимотей, Тит и др. Последните двама стават епископи на Ефес и на Крит. Св. апостол Павел казал на ученика си Тимотей: „Никой да не презира младостта ти, но бъди образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота.” (I Тим. 4:12).

Свети апостол и евангелист Йоан – най-младият Христов апостол, се обръща към младежите с окуражаващи думи: „Писах вам, момци, защото сте силни, и Божието слово пребъдва във вас, и победихте лукавия.“ (I Йоан 2:14).

Познанието за реалното положение на младите хора днес и по-дълбокото разбиране на техните духовни стремежи се налага като приоритет на мисионерската работа на Църквата в света. Трудностите, с които се сблъскват младежите в съвременното общество са както от икономически характер (бедност, безработица, професионална дезориентация, несигурност за утрешния ден, депресивни състояния и т.н.), така и от етичен (свобода без поемането на отговорност, насилие, наркотици, алкохолизъм и др.), но и от духовно-религиозен (сектантство, фанатизъм…). Изправена пред тези проблеми, Църквата е призвана да обърне особено внимание на младите хора и да защити невинността, честността, смелостта, желанието за промяна и всички други ценности на тази благословена от Господа възраст, за издигането на човешкото достойнство и за стремежа за спасение и вечен живот. Затова е абсолютно необходимо Църквата да провежда една по-интензивна пастирска и мисионерска дейност, с която да се напътстват и подкрепят учениците, студентите, младите семейства, младежите, които работят усилено, но срещу много ниско заплащане, на безработните млади хора, като им се оказва духовна, пастирска, социална и благотворителна подкрепа…”.

CruceaPatriarhalaZahariaZaharouНа 5 септември вечерта младите участници се срещнаха с архим. Захария (Захару) от православния манастир „Св. Йоан Кръстител” в Есекс, Англия. Духовникът изнесе беседа на тема „Отношенията между личностите в светлината на връзката ни с Бога”.

„Има една единствена радост, която заслужава да търсим и това е радостта, която извира от Самия Господ, тъй като само тя е съвършена и пълна… Ако искаме да имаме жива връзка с Бога и истински да усетим Неговото присъствие, трябва да имаме чисто и свободно сърце. А сърцето е свободно, когато изтръгнем от него греха чрез покаяние и Божите заповеди станат единствените закони на нашата същност. Тогава душата се намира в съвършеното състояние на Божията любов, в което познава непрестанната молитва към Господа, с която придобива и любовта към ближния…”, отбеляза в своето изложение духовникът. I basilica.ro

ator_iasi_la_cluj_7

Cluj

ator_iasi_la_intalnirea_tinerilor_ortodocsi_din_europa_17

Cluj

Снимки: www.episcopiasalajului.ro; ziarullumina.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...