Русенският митрополит Наум възглави бдението за празника на св. Димитър Басарбовски в Букурещ



Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум взе участие в честванията за празника на свети Димитър Басарбовски в румънската столица. Светецът от българското село Басарбово е почитан като небесен закрилник на Букурещ.

Хиляди поклонници се събраха в Букурещ тези дни, за да се включат в литийното шествие с ковчежето с мощите на свети Димитър, с частица от Светия Кръст Господен, както и с още две светини – частици от мощите на свети Нектарий Егински и на свети Серафим Саровски.

Официални гости на тържествата бяха и Руският патриарх Кирил, Албанският архиепископ Анастасий и митрополитът на Чехия и Словакия Ростислав, както и архиереи от други поместни църкви. Всички те са от държави, в които комунистическият режим безцеремонно е вървял срещу хората на вярата. Освен за празника на свети Димитър Басарбовски, честванията преминават и под знака на обявената от Румънската църква Година в памет на защитниците на вярата в периода на атеистичната власт.

На 26 октомври от 18 ч. митрополит Наум възглави бдението (вечерня, петохлебие и утреня) на открития (летен) олтар, издигнат до патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена“ в Букурещ. На българския архиерей съслужиха всички игумени на манастири във и около румънската столица, един български свещеник – отец Кирил Синев от Русе, както и седем дякони. Песнопенията по време на бдението бяха изпълнени от патриаршеския хор „Тронос”, ръководен от протопсалт Михай Бука.

След последованието на петохлебието митрополит Наум се обърна към богомолците със слово, посветено на св. Димитър Басарбовски, както и на възпоменаваните в Румъния мъченици и изповедници на вярата през атеистичния комунистически режим: „Сърадваме заедно с вас и съмолитствуваме пред Божия олтар и пред светителския лик на божествения Димитър за всички нас и за всички Христови свидетели – мъченици и изповедници, които прославиха нашите православни народи в годините на атеистичното гонение срещу Христа и Неговата Църква, и които за сетен път доказаха суетността и безплодността на всеки опит за противопоставяне на спасителната ни православна християнска вяра, и, като посрамиха гонителите, прославиха с живота и свидетелството си нашия Господ и Спасител, уподобявайки се на Него и на спасителните заради нас Негови страдания… С тези мисли и с тази молитва в сърцето си желаем на всички вас убеденост във вярата, мир и радост в Светия Дух и изобилен плод на християнско свидетелство – в подражание на Басарбовския чудотворец Димитър и на всички наши предци, прославили Христа в годините на комунистическия режим, които бяха твърди пред гонителите си, и заради тази твърдост и упованието си „на живия Бог, Който е Спасител на всички човеци” (1 Тим. 4:10), намериха пътя към нашето общо небесно отечество и се облякоха „в небесното си жилище” (2 Кор. 5:2), дръзновено застъпвайки се за всички нас пред Божия престол и славейки Господа във висините. Нека техният подвиг и пример бъдат всякога пред нас, та вдъхновявайки се от тях, да принесем и ние плод на свидетелство и святост и да се покажем достойни техни приемници и Христови последователи”.

Хиляди духовници и миряни взеха молитвено участие в празничните богослужения.

Снимки: basilica.ro

Източник: www.rusenska-mitropoliа.bg; basilica.ro

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...