Турските власти не разрешиха отслужването на Божествена литургия на празника Успение Богородично в манастира Панагия Сумела



Турските власти взеха решение на 15 август, празника Успение Богородично, да не бъде отслужена традиционната Божестевна литургия в историческия манастир Панагия Сумела, който е един от най-старите православни манастири в света.

Според съобщение на Константинополската патриаршия тази година няма да има Божествена литургия на празника Успение Богородично в манастира Панагия Сумела, „защото не е дадено необходимото разрешение от компетентните държавни органи“.

„Решението на турските власти да не дадат разрешение за отслужване на Литургия в историческия манастир Панагия Сумела на 15 август е изключително неприятно за всички вярващи и поклонници, които очакваха да го посетят тази година“, коментираха дипломатически източници и добавиха:

„Манастирът Панагия Сумела, който трябва да бъде включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и който с течение на времето е бил особено важно място за религиозно поклонение за християните навсякъде, трябва да бъде защитен, доколкото е възможно, и да бъде напълно достъпен за всички.“

Манастирът Сумела е една от многобройните древни християнски светини, намиращи се на територията на днешна Североизточна Турция (в областта Трапезунд или Трабзон), недалеч от Черно море и планината Арарат.

Той е изграден върху стръмни, отвесни скали на около 1200 метра надморска височина над долината Алтъндере, а около него растат внушителни черни борове.

Смята се, че манастирът е издигнат в чест на Пресвета Богородица през 386 г. по времето на император Теодосий I Велики (375 –395) от монасите Варнава и Софроний. Те дошли по тези земи, носейки със себе си от Атон чудотворния ѝ образ, изрисуван от св. апостол и евангелист Лука.

През следващите векове манастирът много се разраснал. бил покровителствуван от императори и местни управници, които дарили на манастира множество ценни книги и светини.

Във сегашния си вид манастирът съществува от XIV в., период на разцвета на Трапезунската империя. През 1340 г. император Алексий III изцяло реконструирал и разширил манастира. Стенописите в основното помещение изобразяват императора, поемащ короната, поради което някои изследователи смятат, че тук е била извършена неговата коронация. Изградена била библиотека и множество помещения, издигнати били защитни стени, както и няколко малки църкви около обителта.

Манастирът останал център на Православието в Понт до завладяването на Трапезунската империя от Османската. Впечатлени от мистичния, често забулен от гъсти мъгли манастир, османските султани предоставили привилегии на монасите в Сумела и сами извършвали поклоннически пътувания до него чак до XVIII–XIX век.

През 1916–1918 г. Русия завладяла областта Трапезунд и Сумела. Скоро след това, през 1923 г., местното гръцко население е било изселено по решение на властите и манастирът е бил изоставен. Преди да напуснат обителта на обителта, монасите съхранили повечето манастирски светини и иконата на св. Богородица Панагия.

Източник: orthodoxtimes.com; pravoslavieto.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...