Турция потвърди, че не признава вселенския статус на Вартоломей



Източник: Патриархия.ru

Позицията на Турция за статуса на Константинополския патриарх остава неизменна и вярна на положенията на Лозанския мирен договор от 1923 г., заяви турският външен министър Абдулах Гюл. В отговор на въпроса на атинския вестник "Катимерини" за възможността Турция да признае "вселенския" статус на Вартоломей, Гюл напомни, че според нормите на Лозанския договор на Константинополския патриарх е позволено да пребивава в Турция само за да обгрижва православните гърци, живеещи в Истанбул.

"С други думи, претенциите за "вселенска" титла на фенерския гръцки патриарх противоречат на Лозанския договор", отбеляза министърът.

Той също така съобщи за намеренията на турското правителство да възобнови дейността на гръцката православна семинария на остров Халки, затворена през 1971 г. До затварянето си тя е била единственото висше учебно заведение на Патриаршията.

Според Гюл решението на Конституционния cъд на Турция, след което семинарията е била закрита, е засягало в онзи момент всички вузове на страната и не е било насочено конкретно срещу православната богословска школа.

"В съответствие с нормите на демокрацията Турция е ориентирана към предоставяне на всички видове права и свободи на всички свои граждани независимо от техните религиозни и етнически корени", заяви той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...