Убийци на монахини изхвърлили парче от Христовия Кръст в морето


Източник:  Новинар

Грък и македонец, арестувани в понеделник за убийството на две монахини и ограбването на манастира Артокостас в Централна Гърция, след 24-часов разпит признаха, че са откраднали оттам 20 300 евро, 21 златни лири, 3000 долара и всички дарения от поклонниците. При двойното убийство и грабежа, извършени на 23 април, те задигнали и кръст с изключителна религиозна стойност. За него се вярва, че бил направен от парче дърво от кръста, на който бил разпънат Христос. Крадците явно не оценили реликвата, защото изхвърлили дървото в залива на Навплио, след като извадили украсата от скъпоценни камъни. В понеделник гръцки водолази търсиха кръста на дъното на залива, но безуспешно.

Престъпното минало на гръка и ДНК-анализ на следи от кожата му под ноктите на една от жертвите помогнаха на полицията да разкрие извършителите. Обвинени за убийството и грабежа на манастира са един жител на Навплио и двама македонци. Гръкът и единият македонец са арестувани в Гърция, а вторият – в Скопие. Убийците признаха, че са душили двете възрастни монахини до смърт, притискайки лицата им с възглавници, за да кажат къде са скрити манастирските пари и ценности.

27-годишният грък станал известен на полицията след подобен грабеж през 2001 г. в манастир близо до Навплио. Тогава той душил монахинята Зои с тежка покривка върху главата й, но тя успяла да оцелее. Бил заловен, осъден на 16 години затвор и освободен, след като излежал три години, през 2005 г. Оцелялата при грабежа от 2001 г. монахиня каза пред в. "Етнос", че неотдавна престъпникът я посетил пак, за да иска прошка. Тогава тя не подозирала, че е издирван за убийството в Артокостас. Гръкът ходил за прошка и в този манастир, преди да го ограби и да убие монахините. В нощта на престъплението той и двамата македонци пристигнали на мястото с бракувана кола с фалшиви номера. Откраднали от съседен двор стълба, с която се прехвърлили през манастирската стена. Гръкът продал някои откраднати реликви в атинския квартал Монастираки, а македонецът – в Скопие. Третият съучастник, също македонец, който останал на пост в колата, избягал на 30 април в родината си. В дома му в гръцката област Арголида, където живеят съпругата му и дъщеря му, полицията откри десет пръстена, два кръста и 3500 евро. Той беше арестуван в понеделник в Скопие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...