Църква и държава разхлабват връзките си в Норвегия



AFP

Лутеранската протестантска църква и държавата постепенно ще разхлабят връзките си в Норвегия – една от редките развити страни с държавна религия. Това заяви в четвъртък норвежкият министър на културата и църковните работи Тронд Гиске.

Седемте основни партии на власт или в опозиция се договориха да прехвърлят на църковен орган избора на епископите, които досега бяха определяни от Съвета на министрите, и да премахнат от конституцията клаузата, която изисква поне половината от членовете на правителството да са лутерани.

„Това не означава, че разделяме държавата от Църквата”, изтъкна Гиске на пресконференция. Членовете на клира ще запазят статута си на служители, получаващи възнагражденията си от държавата, и особеното място на Лутеранската църква ще е все така утвърдено от конституцията, каза той.

Самият избор на епископите от страна на Църквата ще стане факт едва след реформа в Църквата, която предстои да бъде дефинирана и ще трябва да приключи през 2011 година, с цел да стане по-демократична, съгласно направения компромис с ляво-центристкото правителство.

Близо 85 % от норвежците са членове на Лутеранската църква – висок процент, обясняващ се с автоматичното членство още от раждането, прикриващо твърде разпространената лаичност.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...