Становище на Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф



1. За каноничността на процедурата по проведения избор на Сливенски митрополит и

2. Изпратената ми Синодна наредба.

 

От достигналите публикувани документи на Св. Синод и намерените нарушения по процедурата на проведения избор, докладвани в заседание на Св. Синод и веднага взетото решение от митрополити-членове на Св. Синод, мисля, че касирането на избора, който е все още в процедура, и увереността ми, че обвинението на избирателя за деянието на получилия най-много гласове епископ, е прибързано, недоказано и безотговорно.

И още, вината, ако има такава, е много строго наказана, която епископът в немилост не заслужава. Ами, ако в съд той докаже и аз го предизвиквам той да повдигне подобен съд срещу клеветника, тогава как Св. Синод ще гледа в очите нашия събрат, за когото Св. Синод толкоз пъти уверява православните ни клирици и миряни в БПЦ по света и у нас, че е достоен да бъде епископ и е достоизбираем да бъде в листата на митрополитския избор в Сливен. Тогава???!!!

Заради това ли няколкото митрополита избързаха да извършат второ безотговорно решение, „като съобрази, че е налице неотложност“ т.е. Хей, дайте по-бързо да действаме, защото, ако отложим попадналата ни възможност, желанията на тия, които имаха други мераци, няма да се сбъднат скоро. Не е тайна, че даже и в Америка се знаят имената на двамата фактори, единият в Св. Синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха необходимите гласове, за което поздравявам смелите 42 избиратели от Сливен за смелостта и дръзновението.

А що се касае до Синодалната наредба, която е комунистическа осанка в нашия Устав на БПЦ-БП., Господ да ни пази до следващия Църковно-народен събор, когато нашата Епархия в САЩ, Канада и Австралия ще увери делегатите да се премахне от Устава, защото Задграничната ни епархия зад океана най-много пострада от тези Синодни наредби, които разцепиха единната оригинална епархия на незабравимия дядо Митрополит Андрей на три епархии и спомогнаха чрез низвергнатия Кирил Йончев и нашите пратеници чрез Синодалните наредби без избори и Устави да бъдат изпращани и назначавани от Св. Синод в Акронска епархия, а после и в Ню Йоркска и за резерва дори в измислената Детройтска епархия хора неуки за мисионерска мисия.

Добре е да се знае, че след назначаването ми за Митрополит в Ню Йорк от Св. Синод, поради съдебните американски изисквания в Ню Йорк, аз бях повторно преизбран за законен каноничен митрополит, благодарение на което епархията спечели апелативния съд и защитих имотите ни в Ню Йорк да си бъдат наши, което ни струваше 500 хиляди щатски долари.

Така че, свещениците ни и особено миряните обезателно трябва да имат право на избор на техните духовни водачи свещеници, епископи и патриарси. Синодните наредби са вредни за духовния ни живот. Св. Синод трябва да разбере това веднъж завинаги и да отмени на следващото си заседание този враг на духовния ни живот в епархиите – Синодните наредби!  Жива църква има там, където има добри енориаши, дейни и ангажирани членове на енорията. И как не могат да разберат нашите митрополити, че без активни енориаши-миряни ние сме мъртви.

Породеното разграничаване в Св. Синод – Върховното управление, на Българската православна църква и свързаните с него постъпки нанесоха и ще продължат да нанасят тежки щети в църковния ни живот, смущават и ще продължат да смущават клира и православния ни народ, както и цялата ни родна общественост, напразно ангажират труда и средствата на църковните поделения и терзаят душите на христолюбивото ни паство.

Поради това сърцата ни са неспокойни, съвестта ни е смутена и като размисляме за делата си все по-уверено търсим начин за пряко изказване на съжаление и винаги сме желали възстановяване на единната българска йерархия с христолюбимото ни паство.

С чувство на смирение молим да произнесем заедно всепобедното „ПРОСТЕНО-ПРОСТИ“ и сме с надежда за Вашето братско разбиране и проявена мъдрост, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, членове на Св. Синод, като върнете правата на всички ни в Устава на БПЦ-БП.

С обич в Христа,

На САЩ, Канада и Австралия Митрополит, (П)   + Митрополит ЙОСИФ

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...