Колко траур е нужен на България



Преди дни пострадаха пътници в горящ влак. Днес в знак на съчувствие към близките на починалите, наистина по християнски, се обяви траур за цялата страна. Отслужиха се заупокойни молитви в храмовете за душите на новопредставилите се. Така постъпихме и за онези, които пострадаха до гр. Бяла. Така се отнесохме и към сродниците на убитите в Ирак български войници, пострадали в изпълнение на служебния си дълг.

Всичко тава показва, че може би българинът е способен на съчувствие. Но ако е искрено, по-християнски, това съчувствие би трябвало да се прояви към всичко и всекиго.

 

Спомних си днес за една констатация на министерството на труда и социалните грижи, че на 1000 родени се падали 1318 неродени, абортирани деца. Ако наистина сме съчувствени, къде е състраданието ни към тези равноправни нам човеци? Не ни ли е жал, че тези деца не са се удостоили да бъдат сред нас по-наша вина – на родители, духовници, политици (позволили законно аборта), общество, на всички нас, които мълчим пред действителността на този кошмар? По наша вина те не са могли да вкусят живот в този свят, който Бог е устроил за нас.

Колко траурни дни трябва да се обявят за тази умишлена смъртност в страната? Може би всеки ден трябва да сме в траур. Може би всеки ден храмовете трябва да огласят с молитва и камбана: "Вечная памят!". Може би всеки ден трябва да тъжим, че това се случва! Разбира се, само ако истински, осъзнато състрадаваме. Не показно, не манипулативно, в угода на медийна или политическа тенденция.

Иначе сме просто лицемерни фарисеи.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...