Румънският печат за срещата в Троян



Интерфакс

Срещата на делегациите на Московската и Румънската Патриаршии в Троянския манастир е коментирана от редица румънски издания. Тонът на медиите варира от неутрално-съчувстващ до откровено критичен към йерархията на Румънската Църква — в зависимост от отношението на този или друг вестник към Патриаршията и новия Патриарх Даниил.

Позовавайки се на изявлението на Румънската Патриаршия, според което има достигнато съгласие за продължаване на диалога между двете Църкви по проблема "Бесарабска митрополия", вестник "Адевърул" уточнява: "Нашето издание научи, че румънската страна е излязла с шокиращо предложение — двете митрополии да се обединят в една автокефална структура". По-нататък се цитират думите на прессекретаря на Румънската Патриаршия отец Константин Стойка, според когото "при решаването на съществуващите проблеми трябва да се следва духът на каноните, а не тяхната буква".

Въпреки че участниците в срещата са изразили пожелание тя да се проведе в атмосфера на "православно братство", налице са били и "някои провокации", пише "Адевърул". Така, още в самото начало на срещата делегацията на Румънската Патриаршия е заявила, че не е предупредена за участието на трета страна, и поискала българският участник – митрополит Гавриил Ловчански да напусне преговорите. При това отец Константин Стойка уверява, че "не е имало никакъв скандал, просто Румънската Патриаршия сметна, че срещата е с чисто двустранен характер".

За "скандалната атмосфера" по време на срещата на представителите на Московската и Румънската Патриаршии пише и вестник "Зиуа" — в статия под надслов "Нерешените проблеми на Румънската Църква в Молдова". Изданието отбелязва, че за разлика от сухото и мъгляво комюнике на Румънската Патриаршия, българската преса пише за крайно напрегната обстановка по време на срещата. Изданието споменава и изявлението на патриаршеския викариен епископ Киприян Къмпиняну, според който румънската страна е предложила да се обсъди предоставянето на автокефалия на Православната Църква в Молдова, тоест на "канонична независимост спрямо двете Патриаршии". На Руската Православна Църква й предстои да анализира това предложение, отбелязва "Зиуа".

Вестникът посвещава отделен пасаж на епизода с отстраняването на българския митрополит Гавриил от преговорите. "Зиуа" цитира сайта на Българската Православна Църква (така е в текста – прев.) Православие БГ: "От самото начало на срещата, мотивирайки се с това, че тя не е била уведомена за участието на трета страна в преговорите, делегацията на Румънската Патриаршия е поискала българският митрополит Гавриил Ловчански да напусне преговорите". Представителите на Руската Православна Църква, пише българското издание, се опитали да защитят присъствието на митрополит Гавриил, твърдейки, че това е знак на уважение към Българската Православна Църква, на чиято територия протича срещата, но въпреки това "румънската страна останала неумолима". От своя страна, митрополит Гавриил обяснил, че участва в срещата на двете Църкви със съгласието на българския Патриарх Максим и Синода на Българската Православна Църква като знак на голямата загриженост към сериозността на дискутираната тема. След това митрополит Гавриил напуснал преговорите, известявайки за това своя Патриарх.

В заключение "Зиуа" подробно цитира изявлението на заместник-главата на Отдела за междуцърковни връзки на Московската Патриаршия епископ Марк пред "Интерфакс" за резултатите на преговорите, като се спира особено върху "изискването на Москва да се отмени решението на Синода на Румънската Църква от 23 октомври", а също и "обвинението, че Румънската Патриаршия се е забъркала в националистическа авантюра".

Вестник "Гардианул" в броя си от 24 ноември отбелязва, че вземането на окончателно решение за каноничността на "Бесарабската митрополия" е "било отложено". Както се очакваше, отбелязва изданието, тази първа след осемгодишно прекъсване среща не е внесла ясност нито в дискутирания проблем, нито в отношенията на двете Църкви. Независимо от това "Гардианул" смята, че макар срещата в България да не е донесла съществени резултати, тя все пак е известен успех, дори само поради това, че се е стигнало до съгласие за продължаване на диалога "както между двете митрополии от другата страна на Прут, така и между двете Патриаршии — Румънската и Руската". Вестникът завършва изложението си по темата с кратък обзор на еволюцията на взаимоотношенията на двете спорещи Църкви след създаването на "Бесарабската митрополия" през 1992 г., заявявайки, че подобряването на отношенията между тях е било постоянно желание на Букурещ.

За това, че ролята на Румънската Църква в Молдова продължава да остава "неясна", пише и вестник "Румъния либере", подчертавайки, че на преговорите в Троян "Румънската и Руската Патриаршия не успяха да стигнат до консенсус по проблема за румънската юрисдикция в Молдова".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...