Психология на парапсихологията



"Да вземеш едни панталони с права кройка…"

"Мила, при тебе ми излиза малко оръжейно масло." Странното откровение е на поредната врачка от Канал 2001. Тя всъщност иска да предупреди зрителка, че срещу нея "имало вендета". Вече повече от 5 години подобни гледачки превземат кабеларките и срещу 50 импулса на минута вещаят съдбата ти по звездите, по луната или по каквото им падне. Неутрализират стрес и родови проклятия, правят поръчкова магия по древно тракийски метод, предлагат упражнения за развиване на астралното тяло, практикуват окултна терапевтика, уреждат срещи с отвъдното, премахват отрицателна енергия… Други само с психическата си свръхмощ пренасочват реки, спират урагани. Неизбежно в историите се намесват руски, американски, израелски експериментални програми и разузнавателни служби, които колкото изясняват и контролират феномените, толкова и се объркват и губят контрол.

Е, дали някой се представя със звучни определения като “оператор по ултрасензорика”, “мултимедиаторка и феноменология”, или пък предлага, “паганистична магия” и “парапсихология” явно е въпрос на пазарна икономика. Всеки търси място под слънцето да изкара някой лев и да закърпи положението. Пък и в крайна сметка всеки сам си носи кръста и ако иска да вярва, негова си работа. Но в един момент сериозно се замислих върху ширещата се пара-, мета- и пр. психология. И този момент настъпи когато родител на дете с увреждане сподели с мен, че възнамерява да посети подобен, да го наречем парапсихолог, с надеждата за изцеление на детето си. Разбира се всеки родител е в правото си да реши какво да предприеме за доброто на детето си, но от друга страна напълно по силите на различните специалисти, работещи в областта на психичното здраве, да насочват родителите в правилна посока.

Но каква е причината за това ширещо се суеверие? Дали това е все незавършващия преход, обезверил хиляди хора или пък ние българите винаги сме били малко падащи си по езотеричното, тайнственото, окултното? Как слабообразовани измамници успяват да въздействат на умовете на хората?

От "Господари на ефира" за в -к “Стандарт” ("Стандарт", 01.04.2005) показват разпечатка на предаване, в което врачката Мара пък пита зрителка: "Имаш болки в корема, нали?" "Не", отговорила изненадано жената. "Ще те заболи, ще те заболи." "Има в рода ти някой Тодор, нали?", напъва се пък в ефир по МСАТ (до неотдавна) Паунетка Николова. Накрая зрителката се сеща, че има такъв прадядо. "Ей от него ви идва проклятието на цялото семейство. Да вземеш едни панталони с права кройка и да ги заровиш край гроба му заедно с малко пари", препоръчва лечителката. "И оттогава животът ти ще се изправи."

Дали се е изправил животът на въпросната дама и дали някой вече е изровил парите, не е ясно. Ясно е обаче, че все повече тв канали лансират съмнителни личности, които използват човешкото страдание, за да извлекат печалба от него.

Генеалогия на парапсихологията

Според някои бумът от "лечители" се е развихрил точно в последните години на демокрацията, като основният акцент разбира се са лечението на рака и вечният двигател. Едни твърдят, че лекуват чрез пиене на иначе невинни билкови отвари, други – че човек трябва да затваря очи по пет минути на всеки кръгъл час и да си представя, че се взира в жълта светлина. Така след пет месеца туморите отслабвали, а след година изчезвали напълно. Трети залага на пълно мълчание и неподвижно лежане по гръб в продължение на ден ("Стандарт", 22.04.2005). Проблемът е , че след подобни “терапии”, особено на сериозни заболявания, наистина човек може да остане да лежи по гръб, само че не един ден. Повечето от мераклиите да лекуват рак залагат основно на биополето. Има дори вариант за насочване на магнит към пациента, който да "изсмуче" раковите клетки от тялото му…

Момера, екстрасенка от Стара Загора, твърди, че може с едно тръсване на ръката да предизвика пламъци в електрическия контакт, както и че може да мести предмети със силата на мисълта си. Съвсем спокойно може да съди братя Уашовски за плагиатство. Протокол от 1998 г., издаден от Централната лаборатория по биоенергетика в Пловдив (!), твърди, че Момера лекува доброкачествени тумори и всякакви възпаления – нови или хронични. Как “лекува”? “Протегнете си ръката – е първата й реплика към всеки пациент, все едно дали е на първия ред, или на последния. – Да, разбрах какъв ви е проблемът." "Идвате от Търново и пътувахте в трети вагон, второ купе, до прозореца вдясно" – казва Момера на мъж, който седи на третия ред вляво. Той кима утвърдително с глава. През това време екстрасенската с плавни движения на ръцете си отстранява проблема му – херния!

Друг подобен "лечител" Нели Димитрова "лекува" забележете какво: инфаркти, инсулти, парези след прекарани инсулти, дискови хернии, дископатии, ДЦП, пиелонефрити, хепатит, менингит, пневмония, емболия, доброкачествени туморни малформации, язви, глаукома, катаракта, астма и много други. Какви процедури прилага този "лечител", ще се заинтересувате? Ами "лекува" по снимка, чрез телефон, по телепатичен път, когато пациента е в кома (!), след инсулт или травма. Когато е наложително, препоръчва компреси и лапи с българско кисело мляко, произведено и заредено с енергия от нея.

Само че подобни, да ги наречем престъпни шарлатани, не се появяват от нищото. За съжаление си имат сериозна подкрепа, както от печатните, така и от електронните медии. Например електронната Нет инфо на 25.03.2005 излиза със съобщението, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила. В това съобщение, което впрочем е един миш-маш от християнска псевдоистория и криворазбрана мистика се казва че "вярва се, че на този "благ ден" и най – силната отрова губи своята сила и, че ако на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото, затова родителите карат децата си да прескачат над пламъка." Колко от хората действително вярват на подобни щуротии проучване не е правено. Но внушенията, че прескачайки пламъка на Благовещение няма да пострадаш от змийско ухапване са си направо страшни. Да не говорим, че православната ни църква никога, никъде не е твърдяла подобно нещо. Но защо различните медии подкрепят подобни безумия? Обяснението отново е просто – парите.

Живот за един пробит долар

Много от някогашните кабелни канали, славещи се като "гаражни", залагат на подобни шамани. Причината е, че те наистина се помещават в офис, който може да побере не повече от две коли и нямат средства за нищо друго освен за нискокачествена техника. А "операторите по ултрасензорика”, които гадаят на оръжейно масло, искат просто да лансират импулсния си телефон и адреса си. От няколко тв канала, където има предавания с ясновидки, обявяват неофициално за вестник Стандарт ("Стандарт", 01.04.2005), че с врачките си делят взаимно приходите от импулсните телефони. Дневният доход, като се има предвид, че мнозина звънят извън ефир и биват препращани към кабинетите, е средно около 1000 лева. Което за месец прави около 30 000 лв.

Съществуват вестници, които са се специализирали в тази област или цели страници на вестници и техният обем е по-голям от това, което е свързано с публикации, отнасящи се до науката. Редица радиопредавания и телевизионни канали, които печелят благодарение на това, че апелират към недостатъчната образованост, любопитство, очаквания за сензации на аудиторията и предлагат различни предавания, далеч от науката или спекулиращи с науката – от откровена бяла и черна магия до антинаука, но скрита зад сложна впечатляваща научна фразеология (Проданов, 2005).

Но пък като се замисли човек как родното ни здравеопазване на практика разсипва здравето на хората, вместо да го лекува, картинката с псевдолечителите почва лека полека да се прояснява. Кой няма да иска да повярва в свръхестественото след като съвсем нормалното и задължително здравеопазване се е превърнало в химера? Само че тези странни субекти, самонарекли се "лечители" явно винаги са съществували. Така например през 70-те и 80-те години на миналия век у нас ентусиасти откриватели започват да лансират чудодейните свойства на “магнитната вода”, на “живата” и “мъртвата” вода, на нови всемогъщи средства срещу рака и пр. Това че шарлатаните се опитват чрез наивността на хората да им вземат парите е едно на ръка. По-голям проблем е когато лъжеоткривателите се опитват да се приобщят към държавни средства. Добре е да си спомним за случая с ПТС 1300 (Противотуморно средство “1300 години България”) на Нягол Мамеров, поддържан дълго и активно от най-висши служители на КДС. Борбата с това опасно явление, жестоко засегнало хиляди хора у нас, системно тровени с арсеник, е описана в книгата на акад. Юхновски “Из българската наука и БАН”, 2003 г.

Тук е място да си спомним и дупката (Царичинската), която се поддържаше с държавни средства и от някои висши офицери. Както е известно, това безобразие, в което в едно бяха забъркани екстрасенси, контактьорки, “извънземни” и военни, завършва безславно.

И какво, питате вие, прави държавата, за да защити поне отчасти здравето на своите граждани? Ами ето какво.

Как парапсихолозите излязоха на тепиха

Преди известно време бял свят видя един законопроект за общественото здраве. Покрай някои смислени неща той съдържа и явни безумия.

Например, според проектозакона, разрешение за дейност може да получи всеки, който представи в районния здравен център диплома за средно образование, документи, че не се води на отчет към психодиспансера и че не е осъждан, и сертификат, че е изкарал курс по анатомия, физиология и обща медицина ("Сега", 28.09.2002). Нищо лошо няма в това т.нар. екстрасенси да се образоват в сферата на традиционната медицина. Но как ще доказват, че могат да лекуват с биополе, въпросният законопроект не споменава. А това означава, че всеки, решил да се провъзгласи за лечител, бързо може да стане такъв, щом внася пари в държавната хазна. Явно една от целите на този законопроект е да узакони пълненето на държавната хазна с пари на лечители шарлатани, понеже глобата за всеки нерегистрирал се екстрасенс варира от 2000 до 10 000 лв . ("Новинар", 17. 10. 2002)

И тази нелепа комбинация от разсипано здравеопазване, редовните внушения от медиите и вестниците, обезверените хора води до още по-нелепи и трагични случаи.

Трагичните примери

Още си спомням трагедията с момиченцето с церебрална парализа, което беше умъртвено след мъчителни изтезания от един "екстрасенс". През 1996 г. пернишкият "екстрасенс" Валери Иванов със своите нестандартни и нетрадиционни методи на "лечение" умъртвява в дома си по особено жесток и мъчителен начин 12-годишна Божидарка Касабова, която е с детска церебрална парализа. За “авангардното” лечение "екстрасенсът" поискал 10 000 долара!

Интересното е, че "екстрасенсът" В. Иванов се е свързал със семейството чрез посредничеството на шуменския семеен лекар Стефан Чифудов. Стефан Чифудов е трябвало да упражнява лекарски контрол върху здравословното състояние на пациентката по време на лечението ("Черно море", бр. 326/02.02.99). Какъв контрол е упражнявал е видно. Преди 3 години Варненският окръжен съд осъди Стефан Чифудов на 8 години затвор при строг режим на изтърпяване е за измама в особено големи размери. Такава беше наложена и на Валери Иванов. Двамата бяха обвинени от Районна прокуратура – Варна не заради трагичната смърт на Божидарка Касабова, а заради присвояването чрез измама на голяма сума пари от родителите на трагично загиналото дете. И най-любопитното и същевременно страшно е, че в момента Иванов излежава 5-годишна присъда за убийство по непредпазливост на друго дете!

Такива случаи много. Преди три години полицаи от участък “Красна поляна” задържат "лечителката" Йовка Д. (www.mvr.bg.). Представяйки се за лечител-екстрасенс, Йовка приемала граждани с различни заболявания в жилището си. След преглед тя ги увещавала да се откажат от предписаното медикаментозно лечение. Два от тези случаи са приключили със смърт, като при единият е починало деветмесечно бебе, което е било с вродено сърдечно заболяване. За сеансите си самозваната лечителка взимала големи суми във валута. Дали е осъдена, или вече практикува своята престъпна дейност на свобода, не ми е известно.

Екстрасенсите имат всеобхватно действие. Не само върху хората, но и върху животните. Така например федерацията по конен спорт беше наела екстрасенс, който да обслужва конете с биотокове, за олимпиадата в Атина 2004 г. Нямам спомен нашите състезатели по конен спорт да са взели медал. А дали екстрасенсът е взел пари? Отгатнете сами.

Парапсихологията отвътре

Първият "лечител", получил широка известност и в България беше Джуна (Е. Давиташвили). Вие, разбира се, помните какво писа пресата: с едно движение на ръката Джуна можела да накара розата да разцъфне, можела да постави правилна диагноза по снимка на болния, да премества предмети, без да ги докосва и т.н. Е. Давиташвили се съгласява да се подложи на изследване във физическа лаборатория. Това изследване се провежда в Института по радиоелектроника в Москва. И какво се оказа? Джуна не е нищо повече от масажистка с висока квалификация, но за лечение на болни това не е достатъчно. Ето собственото й признание: „Методът на контактен и дистанционен масаж, който аз използвам, може да се прилага само в комплекс с други методи". Всички останали чудеса, приписвани на Джуна, тежат на съвестта на пресата и телевизията (Кругляков, 2003).

А някой дали си спомня всенародният лечител Кашпировски? Този "лечител", чиито сеанси малко преди 10 ноември дори се предаваха по българската ни телевизия? Та той заявява, че можел да излекува всяка болест. Нима имаме работа с чудо? Разбира се, не. Няма нито един случай на реално излекуване на тежко болни хора. Обратно, вярата в чудодейните възможности на лечителите свършва за болните печално. Болестта се занемарява. А какви са писмата и телеграмите, четени от Кашпировски, в които болни хора пишат за подобряване на състоянието си? Това са главно временни облекчения, свързани с мобилизация на вътрешните ресурси на болния като резултат от вярата в лечението, респект пред авторитета на телевизионния екран.

Но най-страшното е, че шарлатанията навлиза във всяка област. Това се дължи отчасти на държавниците, които изкушавани от различни псевдоучени за генетично оръжие, за скрит надзор над съзнанието, за израждане с холограми-фантоми и т.н. са склонни да съдействат за отпускането на държавни средства по посока на тези шарлатани. От друга страна стоят медиите, които приемат всичко на доверие, още повече, че им се предлага някаква що-годе правдоподобна история. Ако възникнат подозрения или критики, след време, когато всичко се забрави, отново последва нещо от този род.

Благодарение на тази комбинация в периферията на психологията вече обхваща спекулативни теми, свързани с телепатии, телекинези, духовни връзки, езотерични и трансперсонални психологии, ауро-сома, психоаналитични фалшификации, диагнози и лечения по телевизията. И срещу всяко съмнение в достоверността им се сипят обвинения в ретроградност на съмняващия се (Проданов, 2005).

Здравето и лечението на различни заболявания е друга голяма област на псевдолечителите. Тя е особено популярна, тъй като е свързана със здравето и живота на човека, готов да даващ за тяхното съхранение всичките си средства. Така вече се ползват различните версии на "алтернативна медицина", много от които са просто връщане към първобитно шаманство и знахарство.

На тепиха на физиката се вихрят шмекерии, свързани с всички възможни "полета" – енергийни полета, психо – полета, торсионни полета, биополета и какви ли още не "полета". Напоследък думата "поле" поради своята постоянна употреба взе да се изтърква и се замени от далеч по-комбинативното микролептонно поле. Всички тези полета никой никъде не е доказал все още в сериозната наука, но това не пречи един български виден “торсионист” да си публикува изследвания в многотомно съчинение, носещо непретенциозното заглавие “Физика на Бога”.

При археологията и историята вече можем да срещнем огромно количество работи за пътешествия и открития, "доказващи" всичко, което ще открием в религиозните книги и митологията. С особена популярност се ползват работите, в които се говори за открития за посещаването на земята от извънземни или на религиозни артефакти от рода на Ноевия ковчег и Светия Граал.

Заключение

Проблемите, които възникват вследствие на различните шарлатании не са свряни в ъгъла. Напротив. Магията, митологията, предразсъдъците, астрологията, мистиката, суеверието се опитват да наложат своето въздействие върху масовото съзнание. Това се отнася и за суеверията и мистическите, езотерическите, хомеопатическите и всякакви други идеи, които, за да бъдат прокарани, или използват научен жаргон, или пък просто заявяват, че научното познание "тепърва" ще ги потвърди. А докато чакаме това потвърждение често жертва става психичното здраве на хората, а понякога и живота им.

Литература

1. в-к "Новинар", 10.17. 2002. "Законопроектът за обществено здраве толерира шарлатаните".
2. в-к "Сега", 28.09.2002. "Държавата да реши на кого оставя здравето на българите – на медици или на шарлатани."
3. в-к "Стандарт", 01.04.2005. "Шамани лекуват и гадаят от ефира."
4. в-к "Стандарт", 22.04.2005. "Сто нашенци искат Нобелова награда"
5. в-к "Черно море", 326/2.02.99. "8 години затвор за шуменски лекар"
6. Кругляков, Е. Пладнешки учени. София, 2003
7. Проданов, В. Дилемата наука – псевдонаука. Сп. Наука, кн.1/2005 г.
8. www.mvr.bg
9. http://nelihelp.hit.bg/bul.htm#cure

Авторът е директор на Дневен Център за Рехабилитация и Интеграция на Деца със Специални Нужди "Покров Богородичен"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...