Неудържим възход на Православната Църква в Италия



Panorama, Патриархия.ru

Погълната от проблемите си с мюсюлманите, италианската Католическа Църква не е усетила предизвикателството, отправено й от православните братя, чийто брой в Италия се доближава до милион.

В Рим руският православен храм "Св. Екатерина", открит през миналата година на хълма Джинаколо, съперничи по височина с базиликата "Св. Петър", намираща се на само няколкостотин метра от нея. В Бари градският съвет обеща на президента Владимир Путин да върне руската църква "Св. Николай" на руснаците. От Венеция митрополит Генадий (Зервос) води преговори с италианското правителство: много скоро и православните гърци, живеещи в Италия, ще могат да се възползват от тъй наречения механизъм "8 на хиляда" (държавно финансиране на църквите за сметка на данъкоплатците). Навсякъде се появяват многобройни епархии и енории, свързани с масовата емиграция от Централна и Източна Европа.

Погълната от проблемите си с мюсюлманите (привържениците на исляма в нашата страна са вече 1,2 милиона), италианската Католическа Църква не усеща предизвикателството, отправено й от православните братя: според данните, предоставени в последното досие на Caritas/Migrantes за имиграцията, православните в Италия са вече почти милион. "Тяхното присъствие в Италия има стари исторически корени, но през последните години то е стигнало до невиждани мащаби, към които общественото мнение, както изглежда, не е готово", отбелязва историкът Роберто Мороцо Дела Рока. Само през 2006 г. православните са нараснали с повече от 259 хиляди — следствие на мощния поток от емигранти от Румъния и Украйна. При това темпо през близките години православните ще станат в Италия повече, отколкото мюсюлманите, а православната община в Италия ще стане втора по численост след католиците. При общо половин милион чуждестранни ученици в италианските училища 117 хиляди са православни, а броят на смесените бракове се увеличава всеки ден.

"За пръв път Католическата Църква трябва да се учи на икуменически диалог с едно твърде многобройно некатолическо християнско малцинство", казва монсеньор Марко Гнави, директор на Управлението по въпросите на икуменизма на Римската епархия. Освен това, православието действа омагьосващо на католиците: съществуването на женени свещеници и възможността разведените да встъпват отново в църковен брак стимулират интереса на католиците към православния свят.

На отношенията с православните християни ще е посветено заседанието на кардиналската колегия, която Бенедикт ХVІ свиква на 23 ноември. А през това време бе публикуван документът "Колегиалността и пълномощията в Църквата", приет от Международната комисия за диалог между двете християнски конфесии.

В Италия православните вече формират кръвоносна мрежа по цялата територия в тесен контакт със своите национални църкви. Гръцката православна църква взе под своя грижа монументалния комплекс "Св. Георги" във Венеция. Представителите на РПЦ формираха 33 общини плюс три енории (сред тях и храмът Св. Екатерина в Рим), които се подчиняват непосредствено на Московския Патриарх Алексий II. Православните румънци се подчиняват на епископ Силуан (Спан) и съставляват 70 енории. 200 хиляди украинци са привърженици на Гръко-католическата църква и Украинската православна църква към Московската патриаршия. Православните сърби се ръководят от епископ Лука (Ковачевич), чиято резиденция е в Париж. Българите заедно с епископ Тихон (Иванов) се намират в Рим.

Освен тези Църкви, в Италия има представители на древните Източни църкви: сирийци, етиопци, еритрейци, египетски копти, арменци. С една дума, струпване на народности, езици и литургии: това са все още слабо организирани общини, но настроени да засилват своето присъствие. Дори Константинополският патриарх Вартоломей се гордее с това, че в биографията му пише: учил се в Рим, в Папския институт за Изтока.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...