Защо усещам болка от изповядани грехове?



Бях кръстен на 28 години. Ясно е, че съвсем не съм безгрешен и греховете, направени от мен преди кръщението, предизвикват у мен голяма духовна болка. Доколкото съм разбрал, при Светото кръщение се прощават всичките грехове. Защо още усещам болка от тях? Трябва ли да ги изповядам, след като са ми били простени при Светото кръщение?

Свещ. Добромир Димитров: Много е хубаво, че имаш покайно състояние към миналите си грехове; така трябва и да бъде. Но трябва да изпитваш и радост, че Господ ти ги е простил, като си се умил с "банята на възраждането".

Състоянието на тъга и духовна болка не е здраво и мисля, че е изкушение, а целта му е да се смутиш.

Съветът ми е да не разговаряш с този помисъл, защото той дори може да прерасне в отчаяние.

Не знам дали знаеш, но демоните най-много се боят от Кръщението, св. Причастие и кръста (св. Никодим Светогорец) и е нормално да ни нападат с помисли срещу тези наши оръжия.

Всичките ти грехове до св. Кръщение са умити и няма нужда да ги изповядваш. Самото тайнство на Изповедта не действа като заклинание, което автоматично да развързва грехове, а трябва да има покаяние, което ти всъшност имаш, щом тъгуваш за греховете си.

Но ако изкушението е толкова голямо, поговори за това с някой свещеник, за когото знаеш, че е добър и ще те ислуша.

Колкото можеш по-често участвай в светата Литургия!

Твой в Христа: о. Добромир

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...