„Истинският избор – разговор за абортa“ предстои в дискусионен клуб „Къща за птици“



29 юни, 19.00 ч., онлайн, на фейсбук страницата на книжарница „Къща за птици“

Участници:

Проф. д-р Десислава Бошнакова

Д-р Надя Стойкова

Фредерика Матюз-Грийн

Доц. д-р Свилен Тутеков

Модератор: Габриела Николова

Апостол Павел съветва така: „Ако е възможно, доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци“ (Рим.12:18).

Ако решим да се вслушаме в този съвет, налага се да помислим какво би могло да зависи от нас. Дали да станем съгласни с всички, за да има мир; дали да убедим всички да мислят като нас; дали да се откажем от убежденията си, за да не обидим някого; дали да станем топлохладни и да не различаваме истина от лъжа; дали да бъдем лицемери, за да сме социално приемливи… или е нещо друго? Например усилието да чуем другия. Да го видим с очите на любовта – която единствено знае истината за него, за неговия начин на мислене и за онова, което го определя. Желанието да си спомним, че всеки от нас носи отговорност пред Бога за своите избори и за всяка казана дума. А после да осъзнаем, че „всеки“ включва и нас.

Осъзнаване и осмисляне – именно това са целите на предстоящата дискусия, посветена на темата за аборта, която ще се проведе на 29 юни, четвъртък, от 19:00 ч.

„…Нямам универсално решение на всички проблеми… Мнението ми е просто предположение, все още неизпитано. Предлагам го като начало на разговор. Нека отхвърлим категориите, които ни правят врагове. Нека излезем от безизходното положение, което твърде дълго парализираше прогреса. Нека заедно да намерим начини да дадем на жените Истинските избори…“

Фредерика Матюз-Грийн

Истински избор или отчаяние? Независимост или самотност? Свобода или липса на отговорност? На тези и още въпроси ще потърсим отговор със събеседниците ни проф. д-р Десислава Бошнакова, д-р Надя Стойкова, доц. д-р Свилен Тутеков. В дискусията ще бъде включен и запис на разговор с Фредерика Матюз-Грийн, автор на книгата „Истинските избори. Алтернативи на аборта. Да се вслушаме в жените“ („Омофор“, 2022).

Модератор на събитието ще бъде Габриела Николова.

Проф. д-р Десислава Бошнакова е преподавател по ПР и магистър по театрална режисура в Нов български университет. Тя е блогър, води подкаст БошЛаф, ревностен почитател на TED, куратор на TEDxNBU 2011–2016, куратор на TEDxSofia 2017 г., лектор на TEDxAUBG 2016 и TEDxTarnow 2018. Автор е на книгите „PRоговорки“, „Политическите комуникации в мрежата 2.0”, „13 истории за W“ и „Колективната мъдрост: Краудсорсинг“, и съавтор на „The 21st Century Meeting and Event Technologies: Powerful Tools for Better Planning, Marketing, and Evaluation“. От 2019 г. е ръководител на департамент „Медии и комуникация“ в НБУ.

Д-р Надя Стойкова е преподавател, експерт по детско правосъдие, консултант по социална работа, обучител, супервизор, изследовател с международен опит за въвеждане на иновативни политики и практики в правораздавателната и социалната сфера за деца и семейства. Завършва висшето си образование в СУ “Св. Кл. Охридски” през 1997 със специалност „Социална работа с деца и юноши”, по-късно завършва магистърска програма по мениджмънт на социалната работа, а през 2004  завършва докторска програма по социална работа и социална педагогика към ФНПП в СУ “Св. Кл. Охридски”. Успешно преминава курс през 2003 г. за обучение на обучители по социални умения, проведен в София от Институт за изследване на детското поведение, Амстердам. По-късно през 2005 г., към Национален център по наркомании, завършва обучителен курс за използване на психодрама в работата със зависими. През 2009 г. провежда стаж в Център за самотни майки, гр. Мец, Франция, относно възможностите за прилагане на резилианс подход в работата с клиенти от рискови групи. Автор с над 30 публикации – статии, методически материали, анализ и изследвания в сферата на социалната работа, превенция на насилието и правосъдието за деца.

Фредерика Матюз-Грийн е знаково име в съвременната американска литература и публицистика. Тя е автор на 10 книги и повече от 700 статии, посветени на различни общественозначими проблеми. Особено популярни са текстовете ѝ, свързани с православната вяра и начин на живот. Нейни статии публикуват издания като The Washington Post, Christianity Today и The Wall Street Journal. Фредерика Матюз-Грийн има магистърска степен по богословие от Духовната семинария във Вирджиния (1977) и почетна докторска степен по литература от King University (2019). В младостта си тя е горещ привърженик и активист на феминисткото движение в Америка и участва в борбата за узаконяване на аборта. Години по-късно последиците от успеха и вълната от аборти, която залива американското общество, я карат да преосмисли своите позиции и да изследва по-дълбоко този феномен. Тя продължава да бъде застъпник за правата на жените, но на страната на живота. Била е вицепрезидент на Feminists for Life of America и член на управителния комитет на Common Ground Network for Life and Choice – организация, която чрез диалог обединява привържениците и противниците на аборта. Приема Православието през 1993 г. 

Доц. д-р Свилен Тутеков е завършил богословие и философия във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, в момента е преподавател по Християнска антропология и етика в Православния богословски факултет на ВТУ. През 2003 г. защитава докторска дисертация, посветена на аскетическата антропология на св. Йоан Лествичник. През 2005 и 2007 г. специализира в Богословския факултет на Белградския университет. Автор е на монографията „Литургични измерения на нравствеността“, на студии и статии в областта на християнската антропология и етика, част от които са събрани в сборника „Личност, общност, другост“.

Габриела Николова е преводач на свободна практика, журналист, дългогодишен водещ на предаването „Християнството“ по ТВ Европа.

Дискусията ще се проведе на 29 юни, четвъртък, от 19:00 ч. на живо във фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в събитието, за да получите известие за началото на поточното предаване.
Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие БГ (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Нашите последователи в социалните мрежи и интернет ще имат възможност да зададат предварително конкретни въпроси към участниците. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата, включена в публикацията, или като коментар в дискусията на събитието във фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...